Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pénteken közölt végleges adatok szerint 93,2 pontra emelkedett a fogyasztói hangulatindex értéke az augusztusi 89,8 pontról. Az előzetesen közölt adat kissé gyengébb, 92 pont volt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 79,9 pontról 83,4 pontra, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 105,3 pontról 108,5 pontra emelkedett. Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra nőtt az előző havi 2,7 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,6 százalékról, 2,4 százalékra csökkent.

Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: bár meglehetősen kedvező maradt a trend, érzékelhetőek a lassú erózió jelei. A fogyasztói hangulatindex harmadik negyedéves értéke (93,8 pont) alacsonyabb az első félévinél (96,5 pont) és a tavalyi évinél (97,6 pont). A fogyasztók már aggódnak a gazdasági bizonytalanságok növekedése miatt.

Egyes aggodalmak a világgazdasági feltételekhez - brexit, Irán, Szaúd-Arábia -, mások pedig a hazai gazdaságpolitikához, különösen a kereskedelempolitikához kötődnek. A problémákat eddig ellensúlyozta a kedvező pénzügyi helyzet, bár már kevesebb fogyasztó számít arra, hogy jövőre is emelkednek a bérek és csökken a munkanélküliség. A fogyasztás várhatóan lassabb ütemben, de tovább növekszik, ám csak abban az esetben, ha a gazdaságot fenyegető problémák csak szerény hatással lesznek a munkahelyekre és a bérekre - mutatott rá Curtin.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.