Az Eurostat kedden hozza nyilvánosságra az első negyedévi euróövezeti és uniós GDP-növekedési becslésének második olvasatát. A növekedés az előző negyedévhez képest a várakozások szerint az előzetes adatnak megfelelő 0,5 százalék lesz, ámbár az idő közben nyilvánosságra hozott beszerzésimenedzser-indexek (BMI) alapján 0,6 százalék is lehet. Amennyiben az Eurostat felfelé korrigálja első negyedévi GDP-növekedésre vonatkozó első becslését, az fokozhatja a piaci elvárásokat is az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben monetáris politikája szigorításának a megkezdésére.

A BMI mutatók szerint az euróövezeti gazdasági növekedés egyre szélesebb alapokra terjed ki és az övezet mind a négy vezető nemzetgazdaságában lendületet vett. A BMI-felmérések alapján a legjobb teljesítményt éppen azok az ágazatok kezdik nyújtani, amelyeknél a növekedés fenntartásához tőkeberuházásokra is szükség van, ami viszont már tartós növekedést vetít előre - írja az MTI.

A német ZEW gazdasági kutatóintézet felméréséből szerdán ismerhetjük meg az euróövezeti gazdasági szereplőknek a májusban érvényes üzleti kondíciókról és hat hónapra előre a kínálkozó lehetőségek megítéléséről alkotott nézeteit. (Extra nyugdíjemelés, béremelés és adócsökkentés a 2018-as magyar büdzsében.)

Számos makrogazdasági mutató jelenik meg a héten, amelyekből következtetéseket lehet majd levonni a brit gazdaság második negyedévi teljesítményének az alakulásáról. Az inflációs, kiskereskedelmi forgalmi, valamint foglalkoztatási adatok alapján már úgy tűnik, hogy a brit gazdaság a második negyedévben már kezd jobban teljesíteni az elsőnél.

A BMI adatok az üzleti aktivitás fokozódását jelzik, az infláció növekedése azonban a vásárlóerő mérséklésével visszafoghatja a növekedés ütemét. Az első negyedévi gyenge teljesítmény miatt viszont a Bank of England 2017-es GDP-növekedési előrejelzését már 1,9 százalékra volt kénytelen csökkenteni 2,0 százalékról.