Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem nyugdíjas állásról van szó. Az EFDI, vagyis European Forum of Deposit Insurer - Betétbiztosítók Európai Fóruma egy brüsszeli jog alapján működő párizsi székhelyű szervezet, amelynek létrejöttét anno azért támogatta az Európai Bizottság, hogy egységesítse a rendkívül heterogén európai betétbiztosítási szabályokat - értékel az Index.hu.

Fekete-Győr András korábban itthon is ezzel foglalkozott,1993-tól volt az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető-helyettese, majd 2010-től első számú vezetője, végül 2018. január 1-én távozni kényszerült.

Az egységes európai betétbiztosítás vitatott terület: Németország ugyanis attól tart ugyanis, hogy a gyengébb államok (elsősorban a déli periféria mediterrán országai) majd német banki forrásokból mentik meg a betéteseiket.

Az EFDI-t immár a brüsszeli intézmények elfogadták Európa egyetlen és legfontosabb betétbiztosítási szövetségének, és a fórum már eredményeket is ért el, például a határon átnyúló kártalanítások kezelésében.

A EFDI mostani közleményében jelezte, hogy számít Fekete-Győr András 35 évnyi pénzügyi tapasztalataira és azt várja, hogy a fórum erősítse a nemzetközi szerepét. A magyar intézmények közül az említett OBA teljes jogú tagja a fórumnak, míg a BEVA, vagyis a Befektető-védelmi Alap társult tag.

Tania Badea-Nirin, az EFDI szóvivője elmondta az Indexnek, hogy Fekete-Győr András megbízatása négy évre szól és a szakember döntően budapesti és brüsszeli bázissal fog dolgozni.