Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Downing Street azonnal elvetette a kezdeményezést - írta az MTI.

A 70 cégvezető által aláírt közös levél a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapban jelenik meg, de részletei már szombat este nyilvánosságra kerültek.

Az aláírók szerint a brit üzleti közösségnek azt ígérték, hogy akkor is folytatódik a súrlódásmentes kereskedelmi forgalom az Európai Unióval, ha a brit EU-tagságról meghirdetett népszavazáson a választók a kilépésre voksolnak. Az ígéretek között szerepelt az is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerét ebben az esetben is a hosszú távú üzleti beruházások tervezéséhez szükséges bizonyosság jellemzi majd.

Az üzleti vezetők közös levele szerint az a javaslatcsomag azonban, amelyről a brit kormány és az Európai Bizottság jelenleg tárgyal, Theresa May miniszterelnök minden erőfeszítése ellenére "nagyon messze van" ezektől az ígéretektől.

A 2016 júniusában tartott referendumon a kilépésre szavazók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Az üzleti vezetők felhívása szerint a Brexit-folyamat elmúlt két évének bizonytalanságai miatt máris zuhan a beruházási aktivitás a brit gazdaságban.

Ugyanezt állapította meg új inflációs jelentésében a Bank of England. A brit jegybank e héten kiadott negyedéves helyzetértékelése szerint az üzleti szektor által végrehajtott beruházások értéke az idei év eddigi szakaszában 15 százalékkal elmaradt attól a szinttől, amelyet a Bank of England monetáris tanácsa a brit EU-tagságról tartott népszavazás előtt erre az időszakra várt, és ez jórészt a brexittel kapcsolatos bizonytalanságok erősödését tükrözi.

A Bank of England mindezt egybevetve zéróra csökkentette az üzleti beruházások értékének idei egész évi növekedésére adott előrejelzését az 1,75 százalékos növekedést valószínűsítő korábbi prognózisáról. A folyamatra a jegybank kormányzója személyesen is felhívta már a figyelmet.

Mark Carney nemrégiben, egy üzleti rendezvényen elmondta: a beruházási érték százalékos növekedési üteme a többi fejlett ipari gazdaságban kétszámjegyű, a brit gazdaságban ugyanakkor "az egyszámjegyű tartomány alsó széle felé jár".
A Brit Iparszövetség (CBI) legfrissebb felmérése szerint a brexit-folyamatot övező bizonytalanságok miatt a brit vállalati szektor cégeinek 80 százaléka már hozott olyan döntést, amely negatívan érinti nagy-britanniai beruházási tevékenységét.

Az üzleti vezetők szombat este nyilvánosságra került közös felhívása szerint Nagy-Britannia a mára kialakult helyzetben "a romboló hatású kemény brexit "kockázatával kénytelen szembenézni. Mivel ez nem szerepelt a választható lehetőségek között az EU-tagságról rendezett 2016-os referendum szavazólapján, "úgy gondoljuk, hogy a végső döntést ismét a nép kezébe kell adni" - áll a nyílt levélben.

Az üzleti vezetők közös felhívását a People's Vote - A nép voksa - nevű kampánycsoport szervezte. A csoport tavasszal alakult ismert közéleti személyiségek, politikusok és üzleti vezetők részvételével az újabb népszavazás kiharcolására.

A londoni miniszterelnöki hivatal már szombat este elvetette a kezdeményezést. A Downing Street szóvivője a BBC közszolgálati médiatársaságnak eljuttatott közleményében leszögezte, hogy "Theresa May álláspontja eddig is egyértelmű volt: nem lesz második népszavazás, a nép már 2016-ban voksolt".