A pillér létrehozását Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke első ízben az unió helyzetét értékelő 2015. évi beszédében jelentette be, majd az Európai Bizottság 2017 áprilisában előterjesztette a vonatkozó javaslatot. A dokumentumot pénteken a göteborgi szociális csúcstalálkozón az Európai Bizottság nevében Juncker, az Európai Parlament nevében Antonio Tajani elnök és az Európai Unió Tanácsa nevében Jüri Ratas észt miniszterelnök írta alá.

Fordulóponthoz érkeztünk Európa történetében. Uniónk alapjában véve mindig is szociális projekt volt. Több, mint az egységes piac, több mint a pénz, több, mint az euró. Az EU az értékeinkről szól, és arról, hogyan akarunk élni - mondta Juncker a dokumentum aláírása alkalmával. A bizottság elnöke szerint a mai napon nyilvánosan keretbe foglalták az EU közös értékeit, és az uniós döntéshozók elkötelezték magunkat 20 elv és jog mellett.

A tisztességes bérekhez való jogtól az egészségügyi ellátáshoz való jogig, az egész életen át tartó tanulástól a munka és a magánélet közötti jobb egyensúlyon át a minimumjövedelemig: a szociális jogok európai pillérével az EU kiáll polgárai jogaiért gyorsan változó világunkban

- fogalmazott Juncker, aki szerint ez a közös kötelezettségvállalás az európai egység egyértelmű megnyilvánulása.

Az Európai Bizottság elnöke emellett hozzátette:

a pillér - és vele együtt Európa szociális dimenziójának egésze - pontosan annyira lesz erős, amennyire mi ezt lehetővé tesszük. Közös felelősség ez, amely nemzeti, regionális és helyi szintről indul ki, és amelyben kulcsszerepet játszanak a szociális partnerek és a civil társadalom. Ezért ezen kötelezettségvállalások szellemében - az Európában fennálló különböző szemléletmódok maradéktalan tiszteletben tartása és felvállalása mellett - most a tettek mezejére kell lépnünk. Ez a legkevesebb, amit az európaiak megérdemelnek.

Orbán Viktor miniszterelnök az EU szociális csúcstalálkozóján, Göteborgban, a dokumentum aláírása előtt kijelentette: a magyar modell működik, és mi magyarok nem akarjuk lecserélni azt. A tanácskozás Munkahelyváltás a kihívásokhoz igazítva elnevezésű szekcióülésén felszólalva a kormányfő kiemelte: sok jó ötletet hallanak, de "a politikánk sikere nem az ötletek minőségétől függ", a siker kulcsa az, hogy azokból tudnak-e a kormányok rendszert építeni, sikerül-e modellt létrehozni a remek ötletekből - írta az MTI.