Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Matolcsy jegybankelnöki kinevezése arra utal, hogy a kormány a forint leértékelése felé fog elmozdulni, de azt lehetetlen megmondani, hogy ez hol tetőzhet - válaszolta Peter Attard Montalto a Napi Gazdaság Online megkeresésére. A Nomura közgazdásza az év végére 310-320 körüli euróárfolyamot valószínűsít. Az elemző szerint fontos lesz, mit mond Matolcsy a délutáni meghallgatásán. Természetesen nem fogja azt mondani, hogy a forint leértékelésébe kezd, de a korábbi nyilatkozatai alapján erre lehet számítani.

Montalto szerint érdekes volt Orbán Viktornak az a kijelentése, miszerint egy kormányzati tapasztalattal rendelkező elnököt szeretne az MNB élére. Hozzáteszi: arra számít, hogy Matolcsy szoros partnerségre törekszik majd a kormánnyal. Ez azt jelentheti, hogy politikai nyomás nehezedik majd a jegybankra a különböző eszközök használata érdekében, azaz végső soron az MNB mostantól már nem független jegybank.

A Matolcsy György jelölésével kapcsolatos hazai elemzői reakciókról idekattintva olvashat részletesen.

Hiperinfláció fenyeget?

Reflektorfénybe helyezi a magyar jegybank függetlenségének kérdését Matolcsy György jegybankelnökké válása. Matolcsy jelölését sok pénzpiaci szereplő úgy fogja értékelni, hogy az MNB növekedéspárti politikára vált, amely a forint gyengüléséhez és a kamat további csökkenéséhez vezet - idézte Gauillaume Salomont, a Société Generale stratégáját a Wall Street Journal (WSJ), amely budapesti információi alapján biztosra vette a gazdasági miniszter jelölését. Matolcsy nemrégiben elhangzott kommentje, amelyben etikátlannak, immorálisnak és károsnak minősítette az államadósság növekedését előrevetítő MNB-prognózist (ráadásul később kiderült, nem is volt indokolt ez a kirohanás - a szerk.), megerősítette a befektetők aggodalmát, hogy vezetése alatt átpolitizált lesz az MNB működése - monda Pasquale Diana, a Morgan Stanley elemzője.

A WSJ ezután hiperinflációk európai történetét ecseteli. Ausztria, Németország, Lengyelország, Bulgária, Görögország és Románia mind átmentek ilyen korszakokon 1922 és a múlt század kilencvenes évei között, de Magyarország is megtapasztalhatta ezt 1946-ban. Ez az amiért a jegybankok függetlenségét kitalálták. A kormányok hajlamosak arra, hogy hatalomszerzési manővereik árát elinflálják, amire akkor van lehetőségük, ha befolyásolják országuk jegybankját.

Draghi finoman beszólt

Mairo Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke decemberi budapesti látogatásán finoman figyelmeztette a budapesti vezetést arra, hogy az intézményi és személy függetlenség védi meg a központi bankokat a kormányok közvetett és közvetlen befolyásától. A WSJ idézi Járai Zsigmond korábbi MNB-elnököt - az első Orbán-kormány pénzügyminiszterét -, aki azt fejtegette, hogy a jegybanknak és a kormánynak együtt kell elfogadni közös céljaikat, nem helyezhetők az egyik szempontjai a másikéi fölé. A jegybanki függetlenség a modern gazdaság egyik alapértéke - tette hozzá.

Az olcsó pénz politikáját eredményezheti Matolcsy György jegybankelnökké válása a 2014-es választások előtt - írta a Reuters. A volt gazdasági miniszter kinevezésével Orbán Viktor kormányfő a választásokon túl is megőrizheti befolyását az MNB felett, ugyanis az új elnök mandátuma hat évre szól. A hírügynökség ezt követően emlékeztet arra, hogy Matolcsy találta ki az EU-t és az IMF-et felbosszantó gazdaságpolitikai intézkedéseket, köztük Európa legmagasabb bankadóját és a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítását.

Mindenfélét csinálhatnak

Sok mindent vár az új jegybanki vezetéstől Mujtaba Rahman, az Eurasia Group tanácsadó cég elemzője. Nem csupán alacsonyabb kamatokra és gyengébb egyensúlyi forintárfolyamra, valamint a devizatartalékok felhasználására számít (igaz,  ez utóbbi kapcsán legutóbb épp Matolcsy fogalmazott igen óvatosan és konzervatívan - a szerk.), hanem egy eszközvásárlási típusú manővert sem tart kizártnak. A választásra készülő Orbánnak bizonyítania kell a válságban megfáradt magyaroknak,hogy a gazdaság végül kimozdul a gödör aljáról.

Szintén a választások közeledtét emeli ki a Bloomberg: a kormányfő a növekedés beindulását akarja, miután a elmúlt években feláldozta azt a GDP arányos költségvetési hiány három százalék alatt tartása érdekében. Ez kulcsfontosságú a kormány számára - állítja Salomon, illetve kollégája, Gaelle Blanchard. Matolcsy világossá tette, hogy nem támogatja az erős forint politikáját - igaz, más kormányzati tényezők finomították ezt az álláspontot. Ennek ellenére a szakértők nem zárják ki az unortodox monetáris politikai lépések megtételét. Matolcsy erről és ennek az ellenkezőjéről is írt már cikkeiben.

Lassan, de biztosan

Az MNB új vezetése azzal próbálhatja meg növelni a hitelkínálatot, hogy kedvezményes kamatú hitelt nyújt a bankoknak vagy korlátozza annak az összegnek a nagyságát, amelyet a kereskedelmi bankok a kéthetes jegybanki betétben tarthatnak - állítja Pasquale Diana, a Morgan Stanley közgazdásza, aki budapesti hivatalos találkozói után fogalmazta meg véleményét. A pénzintézetek emellett adókedvezményeket kaphatnak Európa legnagyobb bankadójából, hogy cserébe hitelezzék a gazdaságot. Lapunk korábbi értesülései szerint rendkívül olcsó hitelekkel is megkísérelheti az új vezetésű jegybank beindítani a növekedést.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője december elején azt mondta: a devizatartalékok olyan magasak, hogy lehet "manőverezési lehetőség" ezekkel kapcsolatban. A hírügynökség megjegyzi azt is, hogy Matolcsy irányításával államosították a kötelező magánnyugdíjpénztárakat, rákényszerítették a bankokat, hogy lenyeljék a devizahitelek árfolyamveszteségét és visszamenőleges hatályú adókat vetettek ki bizonyos ágazatokra, miután bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót.

Funky posztmodern

A Nomura szakértője szerint hiába nevezhető Varga Mihály inkább ortodox, konzervatív személyiségnek, nem várható komoly fordulat a magyar gazdaságpolitikában, ugyanis továbbra is Orbán és a jegybankban ülő Matolcsy szava számít majd. Az elemző úgy véli, hogy az alelnököket várhatóan csak a jövő héten nevezi majd meg Matolcsy, miután elfoglalja székét a jegybankban, Montalto úgy véli, hiába neveznének ki hiteles, piacbarát alelnököt, ez csupán pr-fogás lenne.

Montalto a bne régiós hírportálnak azt is kifejtette, hogy Matolcsy megjelenésével az MNB elmozdul az ortodox jegybanki viselkedéstől "funky posztmodernizmus" felé. A bank monetáris tanácsa már eddig is a kormánykinevezett tagok befolyásának engedve csökkentette az alapkamatot, ami nem tett jót hitelességének. Az új vezetés alatt nagyobb és drámaibb hitelvesztés várható, az MNB stábját is megcsonkítják, csökken az átláthatóság, elmozdítják helyükről az pénzügyi szektort és a költségvetési politikát elfogulatlanul megítélő kutatókat és elemzőket.