Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A spanyol bíróság hétfőn több katalán vezetőt ítélt börtönbüntetésre a 2017-es függetlenségi referendum miatt.

Az érintettek ugyanis kulcsszerepet játszottak a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkolló függetlenségi népszavazás megrendezésében, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásában. Tizenkét katalán politikusról és aktivitástáról döntött a bíróság: hárman pénzbüntetést, kilencen pedig 9-13 éves börtönbüntetést kaptak lázítás miatt.

Az ítélethirdetés után a katalán függetlenséget támogatók demonstrációt tartottak, például utcákat zártak el. Szerintük a bírósági ítélettel nem igazságot szolgáltatott a bíróság, hanem ezzel bosszút álltak a függetlenségpárti vezetőkön.

Az elnök szerint a referendum nem bűncselekmény

"Az ítélet demokrácia megsértése és a katalán társadalom lenézése" - mondta az MTI szerint Quim Torra katalán elnök az ítélet nyilvánosságra hozatala utáni televíziós nyilatkozatában. Hozzátéve: "népszavazást rendezni nem bűncselekmény".

Torra úgy vélte, hogy az ítélet egy politikai per, a katalán önrendelkezési jog és függetlenségi mozgalom elleni eljárás eredménye. Nem igazságszolgáltatás zajlott, hanem "bosszú", "kitalált cselekményekkel", "hamis beszámolókkal". A politikus az "elnyomás" befejezésére szólított fel és az elítéltek számára amnesztiát követelt a spanyol államtól. Kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel. Mint mondta, az ítélet a spanyol alkotmány három elvének megsértésén alapul, ezek pedig az egyenlőség, a területi sokszínűség és az ország területi egységének sérthetetlensége.

Pedro Sanchez szerint a függetlenségi vezetők figyelmen kívül hagyták a katalán társadalom nem függetlenségpárti többségének jogait, de törekvéseik megbuktak. Arra kérte a katalán kormányt, hogy minden katalán képviseljen, ne csak egy kisebbséget. Az ítélet kihirdetése után új időszak kezdődik, amelynek egyik fő pillére ismét az egyetértés kell, hogy legyen - mondta a spanyol ügyvezető kormányfő.

Napok óta tüntetnek

A hétfői bírósági ítélethirdetés előtt, a hétvégén is nagyüzem volt, ami a barcelonai a tüntetéseket illeti. A katalán függetlenséget támogatók ülősztrájkot tartottak vasárnap a hétfői ítélethirdetés miatt.

"A Sants pályaudvar előcsarnokának padlóján ülve énekelték el a katalán himnuszt, és azt skandálták: békés emberek vagyunk" - számolt be a vasárnapi eseményekről az Euronews hírtelevízió. Az ülősztrájkolókat a romhamrendőrök először gyűrűbe fogták a tiltakozókat, majd korra való tekintet nélkül egyenként kiemelték őket a többiek közül.

Szombaton pedig a Spanyolország egységét támogatók demonstráltak Barcelonában. A spanyol egység melletti felvonulást évek óta megrendezik, az ideinek különös apropót adott a katalán szeparatista politikusok hétfői ítélethirdetése.