Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy november közepén átalakítja kormányát, és persze a lengyel média a bejelentés óta azt találgatja, melyik miniszterét fogja lecserélni. Most ehhez egy újabb nagy kérdés is csatlakozott: vajon Szydlo marad-e a miniszterelnök vagy átveszi a helyét a radikális jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski?

A helyzet érdekessége, hogy ez csak az utóbbin múlik, ugyanis valójában jelenleg is ő irányítja Lengyelországot. Egy ideje megjelennek találgatások arról, hogy közvetlenül a kezébe veszi a kormányzás ellenőrzését, amelyet most kiegészített egy neves lengyel publicista, történész, Piotr Zaremba merész kijelentése a TOK FM rádióban.

Már eldöntötte?

Amennyire tudom, Jaroslaw Kaczynski már eldöntötte, hogy miniszterelnök akar lenni, de ez nem jelenti persze azt, hogy ezt a döntését nem változtatja meg - fogalmazott Zaremba. Az újságíró szerint a pártelnöknek az az érzése. hogy nem lehet jól koordinálni a kormány munkáját - elsősorban a pénzügyminisztérium működését - a jelenlegi felállásban, amelyben Szydlo mozgatásával intézi az ügyeket..

A fő érv Szydlo megtartása mellett az, hogy Kaczynski a közvélemény-kutatások szerint finoman szólva nem annyira népszerű, mint a miniszterelnök asszony. De a pártvezérnek az az érzése, hogy az ügyek nem mennek olyan jól, mint kellene. Elsősorban olyan kevésbé látványos dolgokra kell itt gondolni, mint hogy a közvetett döntéshozatal miatt elnyúlik a végrehajtás, a miniszterek gyakran nem tudják, mit kell tenniük, ki az igazi vezetőjük - hangsúlyozta Zaremba.

Kellemetlen dilemma

A miniszterelnök lecserélésének kérdése azért merül fel újra és újra, mert Kaczynski kellemetlen dilemmával került szembe. A kormány ugyan a vezetése alatt a várhatóan nem lesz-e kevésbé népszerű vagy népszerűtlen, ugyanakkor eléggé kínos, hogy mindenki tudja: jelenleg nem az irányítja az országot, akinek erre a választók felhatalmazást adtak. Az lenne a tisztességes hozzáállás, ha annál lenne kormányrúd, akinél a valós hatalom.

A publicista szerint Kaczynski a miniszterelnöki székben sem rendelkezne korlátlan döntéshozói hatalommal, mert miniszterei valamelyest ellensúlyozni tudnák a befolyását. Adna némi önállóságot a hozzá abszolút lojális hadügyminiszternek, Antoni Macierewicznek, illetve az igazságügyi és a felsőoktatási miniszternek.

Zaremba szerint összességben az a helyzet, hogy Kaczynski unja már a szürke eminenciás szerepét a kormányzásban, annak ellenére, hogy vannak ennek előnyei is, leginkább az, hogy nem kell vállalnia a miniszterelnökséggel járó protokolláris szerepléseket - véli az újságíró.

A nyitókép forrás: Getty Images