A Facebookon szerveződő, vezetők nélküli apolitikus mozgalom, amely november 17. óta tiltakozik a francia utakon, a hét elején kijelölt egy nyolcfős szóvivői csoportot, hogy kiépítsék "a szükséges és komoly kapcsolatot" a kormánnyal, és közvetítsék a mozgalom követeléseit. A miniszterelnök jelezte, hogy pénteken készen áll mindannyiukat fogadni. A találkozóra azonban csak ketten mentek el, a szóvivők többsége visszalépett és bojkottálta a meghívást, miután az interneten a többiek vitatják a legitimitásukat - írta az MTI.

Azt szerettem volna, ha az egyeztetést rögzítjük és élőben közvetítik a televíziók, ezt azonban visszautasította a miniszterelnök. Azt szerettem volna, ha a franciák hallhatják, mit beszélünk - mondta a találkozót követően Jason Herbert, a sárgamellényesek egyik korábbi szóvivője, aki jelezte, hogy azért akarta nyilvánossá tenni a megbeszélést, mert csak a saját nevében nyilatkozhat, nem kapott felhatalmazást a többiektől.

Jelenleg csak ketten vagyunk itt, mindannyiunkon óriási a nyomás. Verbális és fizikai támadási fenyegetésekről beszélek, az életünk veszélyben van - mondta a 26 éves volt szóvivő, aki az elmúlt napokig a sárgamellényesek egyik regionális vezetőjének számított. A támadások "99 százaléka a többi sárgamellényestől érkezik, nem békés emberektől, hanem radikálisoktól".

A Matignon-palota kapuja nyitva áll a sárgamellényesek képviselői előtt - mondta a miniszterelnök a fiaskó után rögtönzött sajtótájékoztatóján. Szerinte a meg nem nevezett tüntetővel "hasznos és érdekes" volt a több mint egyórás megbeszélés.

A felmérések szerint a franciák háromnegyed által továbbra is támogatott sárgamellényesek mozgalmát elindító petíciót az üzemanyagárak csökkentése érdekében csütörtökig egymillióan írták alá.

A két hete tartó válság enyhítésére a kormány bejelentette, hogy szombaton a párizsi Champs-Élysées sugárutat lezárják a forgalom elől és sétálóutcává teszik, ahogy a sárgamellényesek kérték, annak szabadon tiltakozhassanak.