A 47 millió szavazásra jogosult francia állampolgár közül nem egészen egymillió él a Csendes-óceán déli részén fekvő Francia Polinéziában, valamint a Karib-tengeri Guadeloupe-on, Francia Guayanában és Martinique-on.

Ők azért szavaznak előbb, hogy a választásukat ne befolyásolják a várhatóan vasárnap este 8 órakor megjelenő anyaországi előzetes eredmények. A külföldön tartózkodó francia állampolgárok a nagykövetségeken is leadhatják voksukat.

Vasárnap elsőként a kanadai Új-Fundlandtól délre fekvő francia Saint-Pierre és Miquelon szigeteken nyitnak ki a szavazóhelyiségek. Az eredményeket mindaddig nem teszik közzé, amíg az anyaországban be nem fejeződik a voksolás.

A biztonságra több mint 50 ezer rendőr és biztonsági felügyel.

Szombaton kampánycsend lépett életbe. A csütörtök esti támadás után, amikor egy férfi agyonlőtt egy rendőrt és két társát megsebesítette a párizsi Champs-Élysées sugárúton, a Diadalívnél, több jelölt lemondta pénteki kampányrendezvényét.

Az első fordulóban 11 jelölt indul, közülük a négy legesélyesebb: a függetlenként induló Emmanuel Macron, a szocialista kormány volt gazdasági minisztere, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, a konzervatív Francois Fillon és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon.

A második fordulót két hét múlva tartják, ezen dől el, ki lesz az Európai Unió egyik magországának, a NATO befolyásos tagjának, az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjának és a világ ötödik legnagyobb gazdaságának új elnöke. A közvélemény-kutatások szerint várhatóan az Európa-ellenes, 48 éves Marine Le Pen és az Európa-barát, 39 éves Emmanuel Macron jut be a második fordulóba.