Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni gazdasági napilap online kiadásában csütörtökön megjelent beszámoló szerint a kiszivárgott javaslatot a soros luxemburgi EU-elnökség terjeszti a tagállamok szakminisztereinek pénteki értekezlete elé.

A Financial Times szerint ha a miniszterek elfogadják az indítványt, az Európai Bizottság javaslatot tehet a schengeni övezeten belül egy vagy több határszakaszon az ellenőrzés visszaállítására akár két évi időtartamra is, vagyis például a német-osztrák határon ideiglenes jelleggel visszaállított ellenőrzések hosszabb távra fennmaradhatnának.

Az EU már többször felszólította Görögországot a migránsválságra adott válaszintézkedéseinek felülvizsgálatára, és arra, hogy ehhez kérjen külső segítséget, különben azzal szembesülhet, hogy felfüggesztik schengeni tagságát - áll a cikkben.

A lap szerint ugyanakkor a luxemburgi javaslat váratlanul ennél is tovább megy, azzal, hogy nemcsak Görögországot fenyegeti schengeni tagságának felfüggesztésével és a határellenőrzések visszaállításával, hanem potenciálisan kiterjeszti ezt az ajánlást más EU-tagállamokra is.

A Financial Times által látott dokumentum emellett azt a követelést is tartalmazza, hogy Görögország kérjen vészhelyzeti segítséget az uniós határvédelmi ügynökségtől (Frontex) és haladéktalanul telepítsen több száz határőrt más EU-tagállamokból határaira "a szomszédos országokkal támadt súlyos nehézségei kezelésére".

A visegrádiaknak ez nem tetszik

Eközben a visegrádi országok kormányfői Schengen és az EU-n belüli szabad mozgás mellett álltak ki. A közép-európai országok vezetői (köztük Orbán Viktor) prágai csúcstalálkozójukon a kelet-közép-európai országok kihagyásával fenyegető "mini-Schengen" ellen szólaltak fel. "Ezek a javaslatok nem oldják meg a jelenlegi válság okait, csak a politikai figyelmet terelik el" - idézi a négy kormányfő közös nyilatkozatát az Index.

A V4-ek szerint az ilyen elképzelések "opportunista javaslatok", amelyek veszélyeztetik az európai integráció legfőbb sikerét, a szabad mozgást, ezért elfogadhatatlanok. Ehelyett azt kezdeményezik, hogy "Schengen barátai" néven alakuljon egy szélesebb csoport, amelynek keretében az összes résztvevő hozzájárulna a külső schengeni határok védelmének megerősítéséhez.