Minden bizonnyal politikai karrierje legizzasztóbb estéjét élte át a konzervatív Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, akit órákon át szapult vitapartnere, a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a szocialisták vezetője, Pedro Sanchez a kormánypárt korrupciós botrányai miatt. A kihívó nem tehetett mást, mint hogy nem töltött csak lőtt, ugyanis a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint pártja hét százalékpontos lemaradásban van a kormányzó Néppárt mögött - írta a Bloomberg.

A vasárnapi szavazás előtti utolsó televíziós vitának csak két résztvevője volt, mivel Rajoy - sűrű programjára hivatkozva - nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni a két nagy spanyol pártot szorongató, nemrégen alakult kihívók, a liberális Ciudadanos és a radikális baloldali Podemos vezetőivel.

Maga korrupt, maga meg szánalmas

Sanchez valójában felváltva ostorozta a kormányfőt a költségvetési megszorítások, a bankok feltőkésítéséhez kért 41 milliárd eurós európai uniós támogatás, illetve a Néppárt finanszírozásával kapcsolatos, 2013-ban kirobbant botrány miatt. Vitapartnere orra alá dörgölte a Bankia SA bukását, amelyet Rodrigo Rato, a Néppárt "gazdasági guruja" vezetett.

Rajoy gyenge pontja a korrupció, miután egy bírósági vizsgálat bizonyítékokat talált arra, hogy pártja legkevesebb 1990-től 2008-ig titkos kenőpénzalapot üzemeltetett. A kormányfő 2004 óta vezeti pártját, ezért nehéz elhinni, hogy semmiről sem tudott.

Mindent csökkentettek a kormányzásuk alatt, kivéve a korrupciót! Önnek már két évvel ezelőtt le kellett volna mondania - rontott rá ellenfelére a szocialisták vezetője. Tiszta vagyok, ám az ön stílusa silány, hamis és szánalmas vágott vissza a megtámadott.

Nem kértek vagy nem vallották be

Az uniós támogatással kapcsolatban megjegyezte, hogy Spanyolország soha nem kért EU-s segélyt (ami formálisan igaz is - a szerk.), míg Sanchez a címlapokra került azzal, hogy az ország bajaira hivatkozva az EU-hoz fordult.

A Néppárt azt ígéri, hogy ha győz, akkor csökkenti a jövedelemadót, a vállalati adókat és a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, további a következő kormányzati ciklusban kétmillió új munkahelyet teremt. Mindezt az elmúlt négy évben elért eredmények alapozzák meg - a spanyol gazdaság a 2008-as pénzügyi válság óta nem látott tempóban bővül idén.

Parlamenti számtan

Ezzel együtt a konzervatívok két évtizede nem látott gyenge eredményre számíthatnak, igaz, a szocialisták az 1970-es évek óta nem tapasztalt mélyponton vannak. Az előbbi párt a hétfőn megjelent felmérések szerint a szavazatok 27,6, az utóbbi 20,7 százalékára számíthat. A harmadik Ciudadanos 19,1, a negyedik Podemos 17,3 százalékon áll.

A Néppárt ezzel 114-124 képviselői helyre számíthat a 350 fős képviselőházban szemben jelenlegi 186 székével - derül ki az ABC és az El Mundo lapok, illetve az Europa Press internetes hírportálon megjelent becslésből. A szocialisták 76-85, a Ciudadanos 59, a Podemos 50-60 mandátumban reménykedhet.

Ha bejön ez a képlet, akkor a konzervatívok elvileg a szintén jobboldali Ciudadanosban találhatnak koalíciós partner. Ugyanakkor ez a párt a szocialistákkal és a Podemosszal alkotott regionális kormányt Valencia és Aragon tartományokban, ami elemzők szerint arra utal, hogy ugyanezt megismételhetik országos szinten is.