Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlönyben éjszaka megjelent rendelet szerint az ipari fogyasztóknak 14 százalékkal, a lakosságnak 9 százalékkal kell többet fizetnie az elektromos energiáért. Ugyanilyen mértékben drágul a földgáz a Reuters hírügynökség értesülése szerint, ezt azonban hivatalosan egyelőre még nem erősítették meg.

A török líra idén már 42 százalékkal gyengült az amerikai dollárral szemben, ami jelentősen megdrágítja az energiahordozók árát, Törökország ugyanis szinte teljesen behozatalból fedezi szükségleteit. A drágulás hatással lesz az inflációra, amely júliusban már 16 százalékos volt.

A török líra mélyrepülése azzal kezdődött, hogy a piacokat aggasztotta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek a jegybankra gyakorolt nyomása és befolyása. A válság tovább mélyült az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedésével. Az amerikai és a török kormány közötti viszonyt súlyosan megterhelte Andrew Brunson amerikai lelkipásztor törökországi fogva tartásának ügye, amely miatt Washington augusztus elején szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi minisztert. Ankara válaszul megemelte több amerikai termék, például a személygépkocsik, a szeszes italok és a dohányáruk vámját.

A fotó forrása: Flickr/Rachel Hugh.