Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Destatis novemberi első becslését megerősítve második, az adatok szélesebb körére támaszkodó becslésében is a bruttó hazai termék (GDP) 0,2 százalékos negyedéves csökkenését mutatta ki a harmadik negyedévre vonatkozóan ár, szezonális és naptári kiigazítással.

Az idei harmadik negyedévben első alkalommal csökkent a GDP negyedéves bázison 2015 első negyedéve óta. Az év első felében a bruttó hazai termék még növekedett, az első negyedévben 0,4 százalékkal, a második negyedévben 0,5 százalékkal negyedéves bázison.

A GDP harmadik negyedévi negyedéves csökkenése elsősorban a külkereskedelmi forgalom alakulására vezethető vissza. Az előzetes adatok alapján a javak és szolgáltatások exportja 0,9 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest, az import viszont 1,3 százalékkal nőtt.

A GDP belföldi tényezői vegyes képet mutattak a harmadik negyedévben, a gépek, berendezések és járművek beszerzésére fordított beruházások 0,8 százalékkal, az építőipari beruházások 0,9 százalékkal nőttek, a lakossági fogyasztás viszont 0,3 százalékkal csökkent elsősorban az autóvásárlások visszaesése miatt.

Az egy évvel korábbihoz képest az idei első negyedévben 1,4 százalékkal, a második negyedévben 2,3 százalékkal, a harmadik negyedévben pedig 1,1 százalékkal nőtt a német bruttó hazai termék.