Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei tél korán jön - legalábbis az európai gázpiac nézőpontjából. Az európai fogyasztók még nem tudják, de erősen érinteni fogja őket az, hogy a világ innenső és túlsó felén egyaránt mérsékelni akarják a széntüzelés okozta környezetszennyezést - indítja a télen várható gázárakat fürkésző cikkét a Bloomberg. A világ gázpiacai októberben váltanak át nyári üzemmódból télibe. A fűtési szezon beindulásával változó árak nem kerülik el a politikusok figyelmét Londontól Berlinig.

Az európai döntéshozók azon vannak, hogy növeljék a szén felhasználásával járó szén-dioxid-kibocsátást sújtó büntetéseket, miközben Kínában a városokat ellepő szmog miatt szintén igyekeznek szabadulni a szénerőművektől. Mindez egy dolgot jelent: a földgáz szerepe felértékelődik az elektromos energia termelésében - párhuzamosan a fűtésben évtizedek óta élvezett jelentős súlyával.

Durva verseny

Az amerikai hírportál egyszerűen fogalmaz: az európai földgáztárolók versenyeznek az ázsiai folyékonygáz-importőrökkel - ahogy az elmúlt kemény télen láthattuk, globális szinten folyik a csata a világ gázforrásaiért. Ennek eredményeként kényes egyensúly alakul ki, ami olyan szintre tornássza fel az európai energiaárakat, amilyeneket a világ más tájain nem látunk - mondja Nick Stansbury energiapiaci elemző. Ráadásul nem fokozatosan jelentkező problémáról van szó.

Az árak egész Európában növekedtek. Hollandiában például 60 százalékkal kell többet fizetni a susogó energiahordozóért most, mint márciusban. Nagy-Britanniában a téli tüzelőanyag ára két év alatt duplájára nőtt. Eközben a régió tárolóit 2013 óta nem látott alacsony szintre töltötték fel. Németországban az áram nagykereskedelmi ára 2019-es szállításra rekordot döntött, mivel a szén ára megközelítette a tonnánként 100 dollárt. Az utóbbi ötéves csúcs - a háttérben a szén-dioxid-kibocsátási engedélyek magas ára húzódik meg.

Érdekes lesz

Ez a tél évek óta a legérdekesebb lesz - fogalmaz John Twomey, a Bloomberg energiapiaci szakértője. Ha jön egy hosszú hideg időszak, akkor elég magasra növekedhetnek az európai árak ahhoz, hogy haszonnal lehessen értékesíteni a kontinensen a folyékony formában (lng) szállított - ezért jóval drágább - gázt.

Eközben már mos sokkal többet kérnek az lng-ért, mint korábban. Az erős ázsiai kereslet és a kisebb hajókapacitás miatt a napi szállítási költség közel van a 100 ezer dollárhoz, amire 2014 januárja óta nem volt példa. Ez szokatlan az évnek ebben a szakaszában, amikor az lng-kereslet jellemzően viszonylag gyenge. Ezen persze jól keresnek az folyékony gáz szállítására alkalmas hajóflottákat üzemeltető vállalatok.

Halvány remény

A lng-ért az ázsiai országok fizetik a legtöbbet, amikor beindul a fűtési szezon, főként Kína, amelynek nincsenek nagy tárolói. Miután azonban az árak most Európában is szokatlanul magasak, a gázkereskedők nem tudnak profitálni a különbségből. Egyedül az ad némi reményt a fogyasztóknak, hogy látva a kedvező árakat az lng-töltő terminálok Ausztráliától az USA-ig növelni akarják majd kibocsátásukat az év vége felé.

Ezért az oroszországi Jamal gáztermelése Európában maradhat növelve az itteni kínálatot. Sőt az USA szállítói is kerülhetik Kínát, miután a két ország kereskedelmi háborúja miatt a korábbinál magasabb vámmal kell számolniuk.

A fotó forrása: Shutterstock