Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 40 dollárral drágult az év első negyedében a Gazpromtól vásárolt orosz gáz ára, és az áremelkedésnek nincs vége - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. Az elmúlt évhez viszonyítva a prognózisok az egekbe szöktek.

Az év első negyedében a balti területeket, illetve Törökországot és a Balkánt leszámítva az Európába exportált gáz átlagára 232 dollár volt 1000 köbméterért. Azt hiszem, az egész 2018-as évben hasonló tartományban lesznek az árak - idézte a Prime ügynökség a Gazprom elnökhelyettesét, Alekszander Medvegyevet.

Az orosz gázvállalat februárban még azt közölte, hogy az idén 1000 köbméter gáz 197 dollárba fog kerülni. Az oroszok beleegyeztek abba, hogy az ár egy része, 15-30 százaléka a tőzsdei áraktól függjön.

Az elmúlt tíz esztendőben az orosz gáz európai uniós átlagára 2012-ben volt a legmagasabb, 385,5 dollár, a legolcsóbban, 175 dollárért pedig 2016-ban lehetett hozzájutni. Az oroszok nem piaci, hanem politikai alapon döntenek az energiahordozó áráról.

Ennek megfelelően kedvezményes árat szabnak Németországnak, Ausztriának és Olaszországnak. Ezzel szemben Lengyelország és Litvánia fizetik a legmagasabb árat és ezek az országk kapják a legkisebb kedvezményeket, ha egyáltalán kapnak ilyet.

A fotó forrása: Shutterstock.