Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dimitrisz Canakopulosz kormányszóvivő elmondta, hogy Görögország a legutóbbi 86 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomag jövő augusztusi kifutása után önállóan kívánja finanszírozni magát, ehhez azonban több próbakibocsátásra van szükség a nemzetközi tőkepiacon. A szóvivő nem közölt részleteket.

Görögország három év után júliusban jelent meg először a kötvénypiacon, 3 milliárd euró értékben adott el 5 éves lejáratú papírokat magánbefektetőknek. A kibocsátást több mint kétszeresen túljegyezték, 6,5 milliárd eurónyi kereslet jelentkezett.

Görögország 2010 óta összesen több mint 270 milliárd eurót kapott főleg eurózónabeli partnereitől és nemzetközi hitelezőktől, hogy elkerülje az összeomlást. 2022-ig nem esedékes nagyobb törlesztés, és Athénban bíznak benne, hogy az ország addig pénzügyileg saját lábára áll.

Vannak kedvező jelek. A görög gazdaság az Európai Bizottság előrejelzése szerint az idén már 2,1 százalékkal, jövőre pedig 2,5 százalékkal nő, igaz, hogy nagyon alacsony bázisról, és a bruttó hazai termék még mindig több mint negyedével kevesebb, mint 2008-ban. A munkanélküliség a második negyedévben 21,1 százalékra csökkent az előző negyedévi 23,3 százalékról, de a 15-19 évesek körében eléri az 55 százalékot.