Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DW szerdai cikkében új részleteket közölt a múlt héten Magyarország menekült státuszban részesített bukott macedón ex-miniszterelnök, Nikola Gruevszki szökéséről. A politikust, aki hazájában oroszbarát, putyinista és populista politikusként ismert, valamint aki a magyar kormányhoz hasonlóan alkalmazta a Stop Soros kampányrigmust, jogerősen elítélték egy korrupciós ügyben és több más eljárás is folyik ellene.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy magyar diplomaták segítették útján a Balkánon át, azonban azt nem lehetett tudni, hogy már hazájából is a magyar külügy segítette a menekülését. A német közmédia értesülései szerint a volt miniszterelnököt november 8-án látták utoljára, amikor 100 ezer eurót (32 millió forintot) vett fel a bankszámlájáról és a szkopjei Marriott Hotelből távozott. Előtte testőreit kérdezte a börtönéletről, sőt, még rabruhát is vett magának.

"A szálloda tulajdonosa Saso Mijalkov, Gruevszki unokatestvére, aki korábban az ország titkosszolgálatát vezette. Több forrás is megerősítette, hogy a Gruevszki eltűnése előtti három hétben többször is Szerbiában használt magyar diplomáciai autókat láttak a Marriott parkolójában, ami arra utalhat, hogy magyar diplomaták segíthettek neki megtervezni a szökést" - idézi a portál a DW cikkét.

A lap volt az, amely korábban megírta, hogy magyar diplomaták szállították a macedón férfit Albániától Budapestig. Ezt az értesülést Szijjártó Péter magyar külügyminiszter később lényegében megerősítette. Viszont azt eddig Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter is cáfolta, hogy Macedóniából kijutni is segítettek neki.