Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Zavarba hozott a Moody's bejelentése az indoklás homályos mivolta és a besorolásrontás mértéke miatt. Nagyon gyenge lábakon áll az indoklás" - mondta az államtitkár a Reuters hírügynökségnek.

"Egyrészt politikai indokokra hivatkoznak, ami meglehetősen önkényes dolog. Nem hiszem, hogy bárki képes lenne előre jelezni az olasz politikai helyzet alakulását" - mondta Gianfranco Polillo, hozzátéve, hogy a gazdasági okfejtés "érthetetlen" volt számára, mivel számos országnak sokkal gyorsabb ütemben növekedett az adóssága, mint Olaszországnak.

A Moody's egyebek mellett az olasz gazdaság és az euróövezeti periféria egészének adósminőségi és finanszírozási kockázataival indokolva vonta meg Olaszország eddigi elsőrendű "A" kategóriás adósminősítését pénteken.

Az Európai Bizottság szerint is megkérdőjelezhető a hitelminősítő lépése. A déli sajtótájékoztatón elhangzottak szeirnt az EB úgy véri, hogy az időzítés nem volt megfelelő, miután az olasz kormány által tett válságkezelő lépések elég határozottak és széles körűek. A bizottsági szóvivő kiemelte, hogy Olaszország elfogadta a fiskális paktumot és annak végrehajtásában is éllovasként halad előre. Emellett arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság a nemrég bevezetett munkaügyi reformokat is méltatta.