Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh jegybank a korona gyengítésével szeretné közelíteni a fogyasztói árak növekedését a központi bank által kitűzött, 2 százalékos inflációs célhoz. A gyenge korona az importcikkek árán keresztül hozzájárul a deflációs veszély csökkentéséhez, ráadásul segíti az exportvezérelt cseh gazdaság fellendülését a 2012-2013-as visszaesés után.

A cseh jegybank öthetes mélypontra lökte a korona árfolyamát a múlt héten azzal, hogy kiadott egy figyelmeztetést, hogy további, a koronát gyengítő lépéseket tehet, és szükség esetén kész korlátlan, automatikus intervenciókra is.

A nem konvencionális eszközök alatt Csehországban most elsősorban a jelenleg zéró közeli alapkamat negatív tartományba csökkentését értik, amelyet egy ideje már latolgatnak az elemzők.

A jegybank döntéshozó testülete, a monetáris tanács március 26-i ülésén megállapította: összességében továbbra is fennáll a cseh gazdaságot fenyegető deflációs kockázat a vártnál alacsonyabb bérnövekedés és az alacsony olajárak miatt.

Figyelembe véve ugyanakkor, hogy a Cseh Köztársaságnak milyen szoros a gazdasági kapcsolata Németországgal, az ottani fellendülés - amely a gyengébb euró miatt bővülő exportteljesítménytől várható - pozitív hatással lehet a cseh gazdaságra, és fölgyorsíthatja a cseh inflációt - áll a jegyzőkönyvben.

A monetáris tanács megismételte, hogy az Európai Központi Bank által elindított mennyiségi enyhítési program "bizonytalanságot teremt" a cseh gazdaság számára.