Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint a mozgatható indítóállású, szilárd üzemanyagú, több, függetlenül célra irányítható robbanótöltettel felszerelt (MIRV) rakétát az Arhangelszk közelében található pleszecki űrrepülőtérről lőtték ki a Kamcsatkán található kurai gyakorlótérre.

A kísérleti robbanótöltetek a kommüniké szerint eltalálták a célt. A kísérlet célja a Jarsz rendszer megbízhatóságának tesztelése volt. Szeptember 12-én egy silóban állomásoztatott, hasonló típusú rakétát bocsátottak fel Pleszeckből, ugyancsak kurai célpontokkal.

A 2010-ben hadrendbe állított, 10 függetlenül irányítható robbanótöltet hordozására alkalmas Jarsz rakéta potenciális hatótávolsága 11 ezer kilométer. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter májusban bejelentette, hogy az orosz hadászati rakétaerőket ilyen rendszerekkel szerelik fel, amelyek megnövelték a rakétapajzsokon való áthatolás képességét. A tervek szerint 2021-ig a jelenlegi ötről 17-re növelik az ilyen eszközökkel átfegyverzett orosz hadászati rakétaegységek számát. (Mindenki aggódik az oroszok hadgyakorlata miatt)

A Jarszot a Moszkvai Hőtechnikai Intézetben fejlesztették ki, felhasználva a Topol-M típusú interkontinentális ballisztikus rakétánál alkalmazott tudományos és műszaki megoldásokat.

Képünk illusztráció