Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint fél évszázados elhanyagolás után 14 milliárd zlotys (1035 milliárd forint, több mint két budapesti 4-es metró ára) fejlesztési programot indít a lengyel kormány, amelyet lengyel vízmegtartási programnak is is nevezhetünk - adta hírül a Business Insider Polska.

A program kiterjed a mezőgazdaság vízellátásának segítésére, az árvizek megelőzősére, az erdővédelemre és az elektromos áramot termelő erőművek vízszükségletének biztosítására.

A végrehajtás már 2020-ban elkezdődhet és legalább 2027-ig tarthat, ám ezt a határidőt meg lehet hosszabbítani 2030-ig. Következésképpen három kormány illetékes minisztereinek is folytatniuk kellene az elődeik megkezdett munkáját, ezért igen alaposan elő kell készíteni a teendőket. Várhatóan 94 jól elkülönült beruházást indítanak a program égisze alatt és 1550 különböző projektet hajtanak végre. Összesen harminc víztároló építését tervezik.

Lengyelországban az elmúlt időszak 30 Celsius-fokos hőmérsékletű napokat hozott, ami ott rendkívüli hőségnek számít. Emiatt szokatlanul sokat használták a légkondicionálókat, ami növelte az energiafogyasztást, miközben az elektromos erőművek vízellátásával a folyók alacsony vízállása és magas hőmérséklete miatt gondok voltak. A Visztula például varsónál mindössze 44 centiméter volt, ami drasztikusan alacsony.