Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azonnal megugrott a nyersolaj ára, amint híre jött, hogy szabotázsakciót követtek el tankhajók ellen az Egyesült Arab Emírségek (UAE) partjainál. A Brent és a WTI egy-egy százalék körül mértékben hordónként 71, illetve 62 dollárra drágult. A szaúd-arábiai olajügyi miniszter a Saudi Bress Agency (SPA) hírügynökségnek megerősítette, hogy helyi idő szerint reggel hat órakor történt az incidens - vette át a hírt a Business Insider.

Az Arab-öböl felé tartó hajókat az UAE gazdasági zónájában érte a támadás. Az egyik hajót Szaúd-Arábiában töltötték fel és éppen útban volt az állami olajcég, az Aramco egyesült államokbeli vásárlói felé. Az akció nem okozott olajszennyezést és nem járt személyi sérüléssel, de jelentősen megrongálta a hajókat. Az SPA közleménye adós marad a további részletekkel és nem jelöli meg, hogy kik lehettek a támadók.

Az UAE külügyminisztériuma négy kereskedelmi hajó elleni támadásról számolt be anélkül, hogy bármilyen további részlettel szolgált volna. Ugyanakkor az incidens súlyosságát jelzi, hogy éppen akkor történt, amikor az USA hatóságai arra figyelmeztettek, hogy Irán a vele szemben felújított amerikai szankciókra válaszul támadásokat intézhetnek teherszállító hajók ellen a térségben.

Teherán valóban többször fenyegetőzött azzal, hogy lezárhatja a Hormuzi-szorost, amely a világ legforgalmasabb olajszállítási útvonala. Az amerikai kormány erre válaszul haditengerészeti akciócsoportot irányított a térségbe, nem titkolva, hogy ha Irán a világ olajellátását veszélyeztető támadást kezdeményezne, akkor erővel fognak erre válaszolni.