Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák külügyminiszter, Sebastian Kurz attól tart, hogy Luxemburg és Magyarország viszonya elmérgesedhet azt követően, hogy Jean Assleborn, az előbbi ország külügyminisztere azt mondta: durva menekültpolitikája és a demokráciát korlátozó intézkedései miatt ki kellene zárni Magyarországot az EU-ból. Tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe Európa békéje - mondta az MTI híre szerint.

Nos, van egy örömhírünk Magyarországnak. Nem kell megijednünk, ha elmérgesedik a viszony a két ország között. A magyar hadsereg a győzelem esélyével szállhat szembe a luxemburgi katonasággal, azaz teljesül minden háború alapszabálya: jól kell megválasztani az ellenfelet. Persze fontos kikötés, hogy egyik fél sem hozhatja a barátait. Ezt a meccset egymással kell lejátszanunk!

Nincs haditengerészetük

A Wikipédia szócikke szerint először is Luxemburgnak nincs haditengerészete. Nekünk sincs, de ha nekik lenne, azzal előnybe kerülhetnének. További jelentős előny, hogy nincs légierejük sem. Nekünk van, de lehetünk annyira gálánsak, hogy nem vetjük be. Végül is légvédelmük ettől még lehet, és nem lenne jó ha kárt tennének méreg drága Gripenjeinkben.

A szovjet időkből örökölt, 40 éves helikopterek bevetésétől is eltekinthetünk, egyrészt mert szinte biztosan nem jutnának el Luxemburgig, másrészt mert csúnyák, ütött-kopottak. Nem ronthatunk rá egy ilyen ékszerdoboz országra a repülőmúzeumból visszahozott öreg csotrogányokkal. Esetleg kiröhögnének, ami kellemetlen lenne.

Majdnem 500 profi

Tovább javítja a Luxemburgot lerohanó magyar armada esélyeit, hogy az ellenfél haderejét 1967 óta önkéntesekből toborozzák. Így 450 profi kiképzést kapott katonával 340 újonccal és 100 polgári alkalmazottal kell számolnunk, miközben a magyar hadsereg aktív állománya 29,7 ezer fő.

Kissé idegesítőbb, hogy a védelmi erejük évente 369 millió dollárból (101 milliárd forint) gazdálkodhat, ami nem kis pénz. Egy főre vetítve sajnos sokkal jobban állnak, ugyanis a magyar hadseregnek nem egészen 299 milliárd forintból kell felsorakoztatnia a majdnem 30 ezer aktív katonát.

A luxemburgi hadsereg négy zászlóaljból áll, amelyek közül az egyik a kiképzéssel foglalkozik, úgyhogy nem jelenthet veszélyt.

Van ágyújuk is

A luxemburgi katonaság aktív résztvevője a békefenntartó misszióknak: képviseltette magát a volt Jugoszláviában és Afganisztánban is. Jó esélyünk van tehát arra, hogy amikor lerohanjuk az országot, a háromból az egyik zászlóalj éppen nem lesz otthon.

Veszélyesnek látszik ugyanakkor, hogy vannak 105 milliméteres ágyúik, amelyekkel komolyabb kárt tehetnek a magyarokban, továbbá tankelhárító fegyverekkel is rendelkeznek. Ezért talán nem érdemes kísérletezni a magyar harckocsik beindításával, hiszen valószínűleg akkor sem vennénk hasznukat, ha ez véletlenül sikerülne.