Idézték Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter Twitter-bejegyzését, amely szerint a német pénzügyminiszterrel, Olaf Scholz-cal szombaton Hamburgban folytatott megbeszélés révén elérhető közelségbe került a végső megállapodás.

A két miniszter az utóbbi időszakban négyszer egyeztetett, felváltva Németországban és Franciaországban. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésekről rendre az szivárgott ki, hogy a tárgyalás nehéz, de halad, és addig nem lesz megállapodás, amíg nincs egyetértés minden részletkérdésben - írta az MTI.

A szombaton késő estig folytatott utolsó, ötödik tárgyalásról név nélkül nyilatkozó források elmondták, hogy érzékeny ügyekben is nagyot léptek előre, legfőképpen a francia fél által javasolt euróövezeti közös költségvetés témájában.

Az ügyet először Emmanuel Macron vetette fel egy tavaly szeptemberi beszédében, elképzelése szerint az euróövezeti tagországok összesített GDP-je több százalékának megfelelő nagyságú költségvetést kell összeállítani a zóna gazdasági, pénzügyi egységének erősítésére.

Angela Merkel a német kormányalakítás elhúzódása miatt csak az idén június elején válaszolt nyilvánosan, egy lapinterjúban elmondta, hogy egy legfeljebb néhány tízmilliárd eurós, úgynevezett beruházási költségvetést tart elképzelhetőnek, amelyből a tagországok egymáshoz viszonyított különbségeinek csökkentését, az euróövezeti konvergenciát szolgáló programokat kellene finanszírozni. Azt is el kell még dönteni, hogy az EU 19 tagját összefogó euróövezet költségvetése a teljes - Nagy-Britannia nélkül számolva - 27 tagú közösség közös költségvetésének része legyen-e, vagy külön kezeljék.

A német-francia javaslatcsomag másik központi eleme várhatóan az lesz, hogy az állandó euróövezeti válságkezelő mechanizmus (ESM) továbbfejlesztésével - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintájára - alapítsák meg az úgynevezett euróövezeti valutaalapot, amely hitelekkel támogatná a külső segítségre szoruló tagországokat, és az Európai Bizottsággal együtt ellenőrizné valamennyi tag államháztartási gazdálkodását.

Emmanuel Macron és Angela Merkel kedden tárgyal a két kormány számos tagjának részvételével a német szövetségi kormány Berlin melletti vendégházában, a Meseberg kastélyban. Az egész napos találkozón a tervek szerint végső formába öntik a közös javaslatokat, amelyeket hivatalosan az EU június 28-án kezdődő csúcstalálkozóján mutatnak be.

Fotó forrása: MTI/EPA/Yoan Valat