A két oroszországi liberális párt nem hogy a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét sem érte el, de három százalékot sem kapott, ezért nem lesz jogosult a pártok állami támogatására - írta a Moscow Times. A választás előtt egyikük a Jabloko még hirdetésben is arra biztatta az oroszokat, hogy ne menjenek el szavazni.

A demokratikus oldal hangadói és megmondó emberei közt is akadt, aki úgy vélte, hogy mivel a választás úgyis manipulált, és ha ez nem lenne elég, akkor elcsalják, ezért az oroszoknak a távolmaradásukkal kellene véleményt nyilvánítaniuk Vlagyimir Putyin egypártrendszeréről.

Visszaütött

Az eredmény az lett, hogy a pártok saját szavazói megfogadták a kérést, míg a kormánypárt és őfelsége ellenzéke sikeresen elvitte támogatóit az urnákhoz. Moszkvában és Szentpéterváron, ahol a kevés oroszországi liberális szavazó él, 30, illetve 16 százalékos volt a részvétel vasárnap délután öt óráig. Az országos részvétel 48 százalék alatt alakult az öt évvel ezelőtti 60 és az azt megelőző 65 százalék feletti részvétel után.

A két nagyobb ellenzéki párt a kommunisták és Vlagyimir Zsirinovszkij enyhén szólva radikális nacionalista pártja fej fej mellett harcolt a második helyért. Végül a Reuters számításai szerint az előbbi 41, az utóbbi 42 képviselőt küldhet a Dumába. A középtől balra álló Csak Oroszország 21 további mandátumot szerzett meg, miután az ötszázalékos küszöböt elérve átjutott a rezgő léc felett.

A 450 fős alsóház többi székébe a Putyint támogató Egységes Oroszország képviselői ülhetnek be. Minden oroszok elnöke szerint az eredmény azt bizonyítja, hogy választók a gazdasági nehézségek ellenére támogatják az ország vezetését.

Más ez az ország

Az oroszok hozzáállása a választáshoz emlékeztet arra, ahogy a néhai szovjet vezető Leonyid Brezsnyev idején mentek a dolgok. A voksolók nem a pártok által megjelenített alternatívákról mondanak véleményt, hanem egy rituálén vesznek részt, amelyen biztosítják az ország vezetését támogatásukról - mondta Natalja Zorkaja, a független Levada Center közvélemény-kutató intézet elemzője.

Az emberek az Egységes Oroszországra fognak szavazni, nem azért, mert az valami olyasmit nyújt, amire szükségük van, vagy valamilyen elvárásuk van vele szemben, hanem azért, hogy kifejezzék általános egyetértésüket a kormány tevékenységével.

Házon belüli mozgás

A Levada ugyan a kormánypárt támogatottságának csökkenését mérte a szavazás előtt, ám ez abból adódott, hogy a kormányhoz lojális pártok, a kommunisták és a Zsirinovszkij-párt kissé erősödni látszottak. A 2011-es parlamenti választási csalások után létrejött utcai tiltakozó mozgalom erejét vesztette, és Kreml a Nemzeti Gárda névre keresztelt rohamrendőrség megerősítésével elejét tudja venni annak, hogy újra lábra kapjon.

Előre a múltba

A Moscow Times másik cikkéből az is kiderült, hogy az új parlament egyik első megtisztelő feladata az lehet, hogy rábólintson a szövetségi rendőrségi reformra. A változtatások alapja, hogy a jelenlegi Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) alapjain létrejön az Állambiztonsági Minisztérium, amivel a belbiztonsági ügyek kezelése visszatér ahhoz a módszerhez, ahogy a Szovjetunió idején, a KGB korszakába működött. Az új minisztérium magába szívja külföldi hírszerzést és részben az orosz vezetők biztonságáról gondoskodó szervezetet is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a nehéz helyzetben lévő orosz költségvetésből hogyan passzírozzák ki az átalakítás után felálló rendszer finanszírozását.