Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyelek a szép szemükért, csak barátságból senkitől nem kapnak semmit, ki kell harcolniuk a pozícióikat, maguknak kell megvédeni az érdekeiket - mondta Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Lengyelország tényleges vezetője Gazeta Polska című lapnak adott interjújában, amelyet az onet.pl idéz. (Ez az az újság, amely néhány éve megszervezte a lengyelek magyarországi utaztatását a CÖF békemeneteire - a szerk.)

Arra a kérdésre, hogy veszélyezteti-e Lengyelországot valamilyen intézkedés az EU részéről, a pártelnök közölte, hogy a sötét forgatókönyv szerint érhetik kényelmetlenségek az országot, ám létezik optimista változat is, amely legalább olyan valószínű, mint a pesszimista. Eszerint Lengyelországot semmi sem fenyegeti

Ha valaki belép egy új társaságba, amelyben mindenki megegyezett mindenkivel  a szabályokról és felosztották egymás között a hatásköröket, akkor ellenállással találkozik - fejtegette Kaczynski. Így van ez a mindennapi életben és a nemzetközi politikában is. Vagy kiharcoljuk pozíciónkat, vagy nem lesz pozícióink.

A pártelnök szerint, ha valaki azt hiszi, hogy van valamilyen külső erő vagy eszköz, amely támogatja országát abban, hogy Európa gazdasági perifériájáról előre léphessen, az téved. Amennyiben azt akarjuk, hogy a GDP-nk összehasonlítható legyen a németekével, tudnunk kell, hogy mások ebben akadályozni fognak. Az egyetlen esélyünk ennek a célnak az elérésére - mégpedig belátható időn belül, nem több száz év múlva - az, hogy saját érdekeinket védjük.

A fotó forrása: Getty Images