Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Institute for Fiscal Studies (IFS) londoni pénzügyi kutatóműhely különböző brexit-forgatókönyveket modellező tanulmánya szerint a rendezetlen kilépés 2020-ban 1,2 százalékponttal, 2021-ben 1 százalékponttal, 2022-ben 0,3 százalékponttal lassítaná a brit GDP növekedési ütemét.

A ház alapeseti előrejelzésében - amely a brexit további halasztásával számol - éves átlagban 1,2 százalékos növekedés szerepel erre a három évre. A cég az időszakon belül rövid távú recessziót is valószínűsít a brit gazdaságban rendezetlen kilépés esetére.

A tanulmány a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok tömeges távozását is valószínűsíti a hard brexit esetén. Az EU-ből érkező, jelenleg évi nettó 60 ezer fős bevándorlás nettó 150 ezer fős kivándorlássá fordulna át, és a távozó külföldi EU-állampolgárokhoz évente 50 ezer brit is csatlakozna, akik uniós országokba vándorolnának ki.

A brit adó- és vámhivatal (HMRC) friss becslése szerint csak a vámáru-nyilatkozatok kitöltése évente 15 milliárd fontjába (5600 milliárd forint) kerülne az érintett 245 ezer brit vállalatnak - írta az MTI.