A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt előzetes adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak januárban. Elemzők kissé erősebb ütemre, 2,0 százalékos emelkedésre számítottak az előző havi 1,7 százalék után. Utoljára 2013 júliusában volt ilyen magas az éves infláció - közölte az MTI.

Decemberhez képest viszont csökkentek, 0,6 százalékkal, a fogyasztói árak. Elemzők is 0,6 százalékos havi szintű visszaesést vártak az előző havi 0,7 százalékos emelkedés után.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) januárban 1,9 százalékra emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben viszont mínusz 0,8 százalékra csökkent, miközben elemzők 2,0 százalékra, illetve mínusz 0,7 százalékra számítottak. Decemberben az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,7 százalékra, havi szinten pedig 1,0 százalékra emelkedett.

Januárban az energia és az élelmiszerek drágulása hajtotta az inflációt. Az egy évvel korábbihoz képest a háztartásokban felhasznált energia és az üzemanyagok ára 5,8 százalékkal emelkedett, az élelmiszerek 3,2 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,2 százalékkal drágultak.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában erősödik az árnyomás, és tovább szíthatja a vitát az Európai Központi Bank (ECB) rendkívül laza monetáris politikájának lezárására. Ha a németországi infláció felpörgése tartósnak bizonyul, az újabb érveket adhat a kötvényvásárlási program kivezetésének gyorsítását szorgalmazó Jens Weidmann-nak, a német központi bank elnökének, egyben az ECB kormányzótanácsa tagjának.

A vártnál valamivel gyengébb német inflációs adatok közzététele után 11 napi mélypontra süllyedt az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, napi mélypontján 1,0620 dolláron, 0,74 százalékos mínuszban forgott.