Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi hónapokban számos találgatás jelent meg a sajtóban azzal az esetleges polexittel, azaz Lengyelország EU-s kilépésével kapcsolatban. Miután a londoni kormány megegyezett a brexit feltételeiről az EU-val, a kormánypártban, a Jog és Igazságosságban (PiS) sokan felvetik, hogy Lengyelország is egyre jobban távolodik az uniótól. Úgy tűnik tehát, hogy a polexit nem lehetetlen dolog - írta a gazeta.pl.

Válaszul a  Rzeczpospolita című lap felmérést készíttetett arról, mit akarnak a lengyel átlagemberek. Ennek eredménye önmagáért beszél: a megkérdezettek csaknem 84 százaléka határozott igennel felelt arra a kérdésre, hogy országa az EU tagja maradjon-e. A válaszadóknak csak nyolc százaléka híve az EU elhagyásának, további nyolc százalékuk felelte azt, hogy a kérdésre nehéz válaszolni.

A felmérésből az is kiderül, hogy ha ebben az ügyben népszavazást tartanának, hatalmas lenne az érdeklődés. A válaszadók 90 százaléka biztosan részt venne a voksoláson, s csak hét százalékuk nem járulna el az urnákhoz. Három százalék azok aránya, akik szerint nehéz felelni erre a kérdésre.