Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Utolsó napjaihoz érkezett Németországban az úgynevezett Jamaica-koalíciót tervező négy párt (a konzervatív CDU/CSU szövetség, az enyhén euroszkeptikus, piacpárti Szabaddemokrata Párt (FDP) és a Zöldek) előzetes egyeztetése, ám a felek nagyon messze vannak a megállapodástól - írja a Bloomberg. A Zöldek a hét végén arról beszéltek, hogy összeomolhatnak a tárgyalások, ami súlyos kudarc lenne Angela Merkel kancellárnak.

Semmi sem teljesült a tízpontos programunkból, azaz a Zöldek nézőpontjából az eredmény jelenleg 10-0 - nyilatkozta a Jürgen Trittin a párt korábbi környezetvédelmi minisztere. A környezetvédő párt november 25-ére kongresszust hívott össze, amelynek döntenie kellene az előzetes koalíciós megállapodásról. Erről csütörtökig akarnak megállapodni a felek. A másik három pártnál legfelsőbb vezető testületek elé viszik a döntést, illetve helyi konferenciák szervezését tervezik.

Kicsi előrelépés

A négy párt megállapodott egymással a digitális technológia terjesztését segítő állami támogatás növeléséről, illetve az oktatási kiadások emeléséről, ám az ennél jóval súlyosabb vitatémákban, a német klímavédelmi vállalások teljesítésében és a menekültválság további kezelésében nem közeledtek az álláspontjaik.

A négypárti koalíció példa nélküli lenne a Német Szövetségi Köztársaság 68 éves történetében, ám ugyanez a helyzet a kisebbségi kormányzással is, amely akkor kerülhet terítékre, ha nem jön össze az egyezség és a Szociáldemokrata Párt (SDP) továbbra sem akar újabb nagykoalíciót.

Az előrehozott választásoktól visszatarthatja a mérsékelt politikai erőket, hogy at a bevándorlófaló Alternatíva Németországnak (AfD) további erősödését hozhatja (a szeptember végi parlamenti választáson 12,6 százalékkal végzett ez a párt, amely ezzel először került be a Bundestagba).

Kicsi engedmények

A Zöldek november elején engedtek a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésével kapcsolatos követeléseikből és feladták azt a céljukat, hogy 2030-tól ne készüljön belsőégésű motorral ellátott autó Németországban. Ugyanakkor konkrét tervet akarnak azzal kapcsolatban, hogyan teljesíti a kormány a párizsi klímavédelmi egyezményben szereplő szén-dioxid-kibocsátási vállalását.

Merkel az utóbbival kapcsolatban a hét végén elsütött egy a mérsékelt politikusokra jellemző mondatot. Eszerint egyrészt a klímavédelmi célok elérése persze kritikusan fontos dolog, másrészt természetesen eközben nem szabad veszélyeztetni a német ipar érdekeit és a munkahelyeket.

Az FDP immáron nem akarja a német befizetés kivonásával lebontani az eurózóna pénzügyi biztonsági alapját, az Európai Stabilitási Mechanizmust, amelynek célja a bajba került tagállamok kisegítése, ám a korábbinál is keményebb adócsökkentéseket követel. Célkeresztjük közepén a kelet-német tartományok felzárkóztatását szolgáló szolidaritási adó szerepel.

Nagy nézeteltérés

A legnagyobb nézeteltérés a bevándorlás ügyében van a felek között annak ellenére, hogy immáron két év telt el a Németországot elárasztó egymilliós menekülthullám óta. A CDU/CSU kitart a bevándorlás korlátozása mellett, illetve fel akarja gyorsítani azok deportálását, akik nem kapnak menekültstátust Németországban.

A Zöldek viszont úgy vélik, hogy a menekülteknek joguk van a családegyesítésre és elfogadhatatlannak tartják a "biztonságos országok" listáját, amelyen szerintük egyáltalán nem biztonságos észak-afrikai államok is szerepelnek.

A nyitókép forrása: Odd Andersen, AFP