Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Donald Trump elnök épp a héten hirdetett rendkívüli állapotot, hogy megépíthesse a már a kampányban beígért határfalat az Egyesült Államok és Mexikó közé. A vezető már a teljes kampányát a bevándorlás köré fűzte, de megválasztása óta is többször felszólalt a bevándorlás ellen. Ebben a környezetben futott egy hatalmas lukra az ENSZ nagyköveti jelöltjével.

Ahogy azt a 444 feleleveníti, Heather Nauer az elnök kedvenc tévéje, a Fox műsorvezetőjéből lett, gyakorlatilag külügyi tapasztalatok nélkül a külügyminisztérium szóvivője tavaly, most pedig az egyik legrangosabb diplomáciai pozícióra delegálták. Viszont kiderült róla, hogy olyan dajka vigyázott a gyerekére, aki bevándorlóként nem vállalhatott volna munkát. E mellett az amerikai közvélemény korábban valószínűleg szó nélkül elment volna, de a Trump által teremtett bevándorlásellenes narratívával ez már összeegyeztethetetlen lett, ezért lemondott.

A hivatalos külügyminisztériumi közlemény ugyan nem indokol, maga Nauert pedig családi okokra hivatkozik, de a Bloomberg nem cáfolt kormányzati értesülései szerint az állhat a háttérben, hogy Trumpék nem akarják vállalni a kommunikációs kockázatot - írja a portál.

A magyar politikában nem példátlan a hasonló bukástörténet: Demcsák Zsuzsa szóvivősége ellen - férje gyanús üzleti kapcsolatai mellett -, azért is szólalt fel az akkor még létező és kormányon lévő SZDSZ 2007-ben, mert a gyermekek szegregációja elleni kormányzati program közepette a TV2 műsorvezetőjeként saját blogján a családi bölcsődekeresésről azt írta, hogy a kiválasztott helyről is kivette a gyermekét, mert "a leglelketlenebb bölcsis nénikhez és a legrosszabb szociális helyzetű csoportba kerültünk, mert ott volt üresedés." A visszásság a kormányzati szociális érzékenység és saját "rossz anyagi helyzetűek" ellen való kirohanása támadási felületet adott ellene, így végül visszalépett a jelöltségtől.