Ahogy annak idején a magyarok, a lengyelek is megtalálták a kiskapukat a vasárnapi kereskedelmi tilalmon - derült ki a gazeta.pl cikkéből A törvény szerint a benzinkutaknál lévő élelmiszerboltok nyitva tarthatnak, így odajárnak a vásárlók. A shopok forgalma 2018 márciusa, azaz a korlátozás hatályba lépése és szeptembere között 30 százalékkal növekedett - derül ki a Nielsen elemzéséből.

A jelentős növekedés annak ellenére következett be, hogy idén még minden hónapnak csak két vasárnapján maradnak zárva az áruházak, azaz eddig 18 vasárnap voltak zárva az üzletek (17 a törvény, egy a húsvét miatt). Jövőre már csak a hónap utolsó vasárnapján engedélyezi a nyitva tartást a kereskedelmet a törvény.

Kihasználva a kereslet növekedését a benzinkutak (a szokásuktól eltérően) már zöldség és gyümölcs, sőt egyesek húsáru eladásával is kísérleteztek - nem kis sikerrel. A legtöbb töltőállomással rendelkező cég, a PKN Orlen az év második harmadában 18 százalék növelte kiskereskedelmi hasznát az egy évvel korábbihoz képest.

A fotó forrása: Mártonfai Dénes/Napi