Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Néhány napon belül már harmadszor állt a tévékamerák elé Alekszisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke, hogy tájékoztassa a közvéleményt az országban kialakult helyzetről. Nyilatkozata elején elismételte korábbi álláspontját, miszerint nem az euró megtartásáról vagy elvetéséről szavaznak a görögök a vasárnapi referendumon, amelynek tétje a hitelezők reformcsomagjának elfogadása vagy elvetése. (Az EU vezetői és a megfigyelők ennek ellenkezőjét állítják.)

A kormányfő ahhoz kér támogatást, hogy tovább tárgyalhasson az ország adósságait kezében tartó eurótagállamokkal, az Európai Központi Bankkal, amely Görögország jegybankja is, illetve az IMF-fel. Megerősítette azt is, hogy lesz népszavazás - azaz nem voltak elég erősek a kormánypárt köreiből érkező hangok, amelyek a referendum visszavonásáról szóltak -, továbbá a "nem" szavazatra biztatja az embereket. Közben tovább tárgyalnak, amit a szerdán elküldött javaslatuk is bizonyít.

FRISSÍTÉS: Kora este Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter a Twitteren azt közölte: az Eurócsoport egységes abban, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét. Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az Eurócsoport elnöke ugyanitt jelentette be, hogy a miniszterek telefonos konferenciabeszélgetése véget ért, és hamarosan írásos és videónyilatkozatot is közzétesz majd.

Hiány

Hiány alakult ki bizonyos euróbankjegyekből, miután harmadik napja tartanak zárva a görög bankok. Bankárok szerint az 50-es és a 20-as címletekből van kevés. Eközben szinte megszokottá vált a látvány, hogy az emberek sorban állnak az ATM-ek előtt, hogy kihasználják 60 eurós pénzfelvételi lehetőségüket. A korábbi ígéretnek megfelelően kinyitottak ezer bankfiókot, ahol az idősek felvehetnek nyugdíjukból 120 eurót.

A Reuters megszólaltatott egy 79 éves asszonyt, akinek vidékről kellett Athénba utaznia a pénzéért. A 120 euróból vissza kell fizetnem 50 euró kölcsönt, amivel néhány napja tartozom. Ez annyira kínos - sopánkodott a néni.

A Guardian egyik görögországi olvasója arról számolt be, hogy üres polcokat talált abban az áruházban, ahol be akart vásárolni. Egy férfi 20 kiló lisztet és 10 kiló sót cipelt. Megkérdezte tőle, mi a célja az ipari mennyiségű élelmiszer-nyersanyaggal. A válasz szerint az illető kenyeret akar sütni. És, tudja, hogyan kell ezt csinálni? - jött az újabb kérdés, mire az illető közölte, hogy nem, de majd megtanulja.

Változó hangulat

A nehézségek egyértelmű hatást gyakoroltak az emberek hangulatára - derül ki a friss közvélemény-kutatásokból. A ProRata intézet szerdán megjelent felmérése szerint azok között, akik részt akarnak venni a hét végi népszavazáson, 54 százalék azok aránya, akik nemmel akarnak voksolni a Görögországot hitelező országok reformjavaslatára. Az igen mellé 33 százalékuk tenné az X-et.

Megváltoztak az arányok azok esetén, akiket vasárnap, a bankok zárva tartásának elrendelése előtt, illetve ezt követően is megkérdeztek. Az első fordulóban 57 százalékuk állt a "nem" mellé, míg 30 százalékuk fogadta volna el a donorok ajánlatát. A fájdalmas bankszünet kezdetét követően 46-37-re változott ez az aránypár.

Az AP közzétette Európai Tanács emberi jogi szervezet állásfoglalását, amely szerint a görög referendum nem felel meg a népszavazásokkal szemben támasztható elvárásoknak. Ezek egyike szerint legalább két hetet kell adni a szavazóknak a tájékozódásra, míg az athéni parlament csak múlt szombaton döntött a július 5-ei dátumról. Elvárás, hogy a döntésre feltett kérdés világos legyen - miközben a görögök egy érvényét vesztett javaslatról szavaznak -, illetve hogy a voksolást nemzetközi megfigyelők ellenőrizzék.

Ki a főnök a minisztériumban?

A megfigyelők úgy látják, hogy a francia és a német kormány helyzetértékelése széttartó pályára állt. Francois Hollande francia államfő arról beszélt, hogy lehetséges és szükséges is a megállapodás tető alá hozása a görögök és a hitelezők között vasárnapig. Angela Merkel német kancellár viszont úgy véli, hogy amíg nem ismert a referendum eredménye, addig nincs miről beszélni.

A németek nélkül nincs esély semmilyen tárgyalásra annak ellenére, hogy a tőzsdék például fordulatként értékelték, és ezért emelkedéssel reagáltak a reggeli athéni javaslatra, amely nagy részben megegyezett a hitelezők vasárnapi javaslatával. Ugyanakkor - újabb fordulat előjeleként - Peter Kazimir szlovák pénzügyminiszter azt twittelte az eurózóna pénzügyminisztereinek szerdai telefonos távkonferenciája előtt, hogy nem vár áttörést és a vasárnap a "nem" győz, akkor biztosan zárva maradnak a görögországi bankok a jövő héten is.

Eközben nem világos, hogy ki az úr a görög pénzügyminisztériumban. Miközben a kormány elküldte kompromisszumosnak szánt ajánlatát Brüsszelbe, a tárca épületére irdatlan nagy drapériát feszítettek ki azzal a szöveggel, miszerint "Nem a zsarolásra és a megszorításokra". Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter twitterüzenetben hozta a világ tudomására, hogy nincs köze a demonstrációhoz. Szakszervezeti tisztviselők akciójáról van , amelyhez nem kérték a minisztérium engedélyét.