Németország, Hollandia és Luxembourg szuverén adósbesorolása a hitelminősítői döntés után Aaa, negatív kilátással. A Moody's a döntést egyrészt az eurózóna válságának egyre bizonytalanabb kimenetelével magyarázta, ami a jelenlegi szabályozási környezetéből fakad, valamint Görögország eurózóna elhagyásának egyre nagyobb kockázatával illetve annak az eurózónára gyakorolt szélesebb körű - különösen Olaszországot és Spanyolországot érintő - hatásával.

A hitelminősítő emellett hozzátette: még ha Görögország euróövezeti kilépését sikerül is elkerülni, megnövekszik annak a valószínűsége is, hogy más eurózónatagok - különösen Spanyolország és Olaszország - támogatására nagyobb kollektív összefogásra lesz szükség. E támogatás költségeinek nagy része pedig minden bizonnyal a magasabb szuverén besorolású tagokra hárulnak, amennyiben az eurózóna a jelenlegi formájában marad meg - jegyzi meg a Moody's az indoklásban.

A Moody's - amely az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfő éjjel Londonban jelentette be döntését - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

Sokkhatások láncolata indulhat

A hitelminősítő közölte, hogy bár nem alapeseti előrejelzése Görögország távozása az euróövezetből, e fejlemény kockázata azonban most nagyobb, mint ahogy azt a cég az idei év elején feltételezte. A Moody's véleménye szerint Görögország kiesése a valutaunióból az euró egészére is érdemi fenyegetést jelentene, ugyanis ez sokkhatások láncolatát indítaná el az euróövezeti pénzügyi szektorban, amihez szuverén és bankszektorbeli likviditási feszültségek is társulnának, és ezt a folyamatot már csak "nagyon magas költségekkel" lehetne kordában tartani. Ha ez nem sikerülne, annak következménye a valutaunió fokozatos lebomlása lenne - áll a hitelminősítő londoni elemzésében.

A Moody's szerint Spanyolország és Olaszország makrogazdasági és finanszírozási környezetének romlása növelte annak kockázatát, hogy e két eurótagállam valamilyen külső támogatásra szorul. Az ezzel járó költségeket azonban jelzi, hogy csak a spanyol gazdaság és a spanyol államkötvénypiac hozzávetőleg kétszer akkora, mint a görög, a portugál és az ír gazdaság és államadósság-piac együtt.

Németország kikerülhet a legjobbak közül

A hitelminősítő közölte: Németország elvesztheti "Aaa" besorolási státusát, ha bármelyik eurótagállam elhagyná a valutauniót, mivel egy ilyen fejlemény várhatóan olyan sokkhatásokat és likviditási feszültségeket okozna, amely rendkívüli költségekkel terhelné a Németországhoz hasonló gazdag euróövezeti tagállamokat. A Moody's szerint Németországot abban az esetben is leminősítés fenyegetné, ha elveszítené befektetői menedékstátusát, és ennek nyomán meredeken emelkednének adósság-refinanszírozási költségei.

Az euróövezet legalább részleges felbomlását más nagy londoni elemzőintézetek gyakorlatilag biztosra veszik. Az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző és pénzügyi tanácsadó cég, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzése például az, hogy Görögország még 2012 vége előtt kikerül a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

Dícséret a finneknek

A Moody's a német, a holland és luxemburgi adósbesorolások kilátásának negatívra rontásával egy időben megerősítette Finnország stabil kilátású "Aaa" államadós-osztályzatát, a finn kormány nettó hitelezői pozíciójára, a maastrichti stabilitási előírásokat mindig szigorúan betartó, konzervatív költségvetési politikára, a viszonylag egészséges és belső piaci irányultságú bankrendszerre, valamint az euróövezetbe irányuló finn export alacsony - a teljes kiviteli érték nem egészen 33 százalékának megfelelő - arányára hivatkozva.