Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Horvátországban készülőknek fontos információ, hogy a Mura-híd felújítása miatt szeptember 30-ig lezárták a Letenye-Gorican I. közúti határátkelőhelyet, amely a 7. számú főúton érhető el. Ez az M7-esen autózókat ugyan nem érinti, de a 7. számú főúton közlekedők is csak az M7-es, illetve az M70-es autópálya érintésével érhetik el a horvát határt (Letenye-Gorican II.).

A terelőútként kijelölt autópályaszakaszokat díjmentesen használhatják a személygépjárművek, az M7-es és az M70-es teljes hosszában már fizetős.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles, az útdíj járműkategória és megtett útszakasz alapján fizetendő a fizetőkapuknál, euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni bankkártyával és az útdíj fizetésére kialakított úgynevezett ENC készülékkel is.

Az autópályán lévő alagutak használatáért - az Isztria kapujában megépített Ucka alagút kivételével - külön díjat nem kell fizetni. A nyári időszakban - június közepétől szeptember közepéig - szezonális árak vannak érvényben - ez mintegy 10 százalékkal magasabb felárat jelent a korábban megszokott, az év egyéb időszakában érvényes egységárhoz képest.

Az ENC készülék a fizetőkapuk melletti eladóhelyeken és a nagyobb benzinkutakon is megvásárolható. A vásárláskor kapott felhasználónévvel és jelszóval a horvát autópályakezelő vállalat honlapján (www.hac.hr) bármikor feltölthető az ENC-számla egyenlege.

Kevesen tudják, hogy ENC használatával az útdíjra több mint 21 százalékos árengedményt kaphatunk, az ENC-számlán fennmaradó összeg pedig időkorlát nélkül felhasználható útdíjfizetésre.

Hátránya, hogy viszonylag drága: több mint 16 ezer forintba kerül a készülék a legkisebb feltöltési csomaggal.

Az ENC-szolgáltatás a fizetőkapuk "ENC" jelzéssel ellátott sávjaiban vehető igénybe, melyek általában kevésbé zsúfoltak. Többnyire hasonló a helyzet a bankkártyás fizetőkapuknál is. Az ENC készüléket érdemes a határátlépés előtti tankolással összekötve még Magyarországon beszerezni és annak egyenlegét feltölteni.