Az Európai Unió magyar elnöksége üdvözölte a bejelentést, és jelezte, mindent elkövet annak érdekében, hogy a tagállamok részéről megkapja mindazon támogatást, amely ahhoz szükséges, hogy a csatlakozási tárgyalásokat még ebben a hónapban lezárják - írta az MTI.

Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. José Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak.

A pénteki bejelentés nem volt meglepetés. Barroso már kedden jelezte, hogy az általa vezetett testület "közel jutott" ahhoz, hogy a maga részéről lezárja a Horvátországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat.
Az Európai Bizottság ugyanakkor még nem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat. Az elnökség feladata, hogy megszerezze mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz.

A magyar elnökség közleményében a maga részéről szilárd meggyőződését fejezte ki, hogy "teljesülnek azok a feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a 27 tagállam a tárgyalásokat lezárja". Jelezte: már pénteken megkezdi a határozattervezet tárgyalását a tagországok kormányait képviselő Tanácsban.