Egyelőre nem kezdődött meg a bankok részleges elköltöztetése a londoni Cityből az európai kontinens pénzügyi központjaiba azt követően, hogy a britek többsége a Brexitre szavazott. A pánikszerű távozás elmaradása azonban nem jelenti azt, hogy a pénzintézetek nem kezdték meg a felkészülést több ezer alkalmazottjuk áttelepítésére - derül ki a Bloomberg cikkéből.

A KPMG pénzügyi tanácsadó cég új vezető partnert nevezett ki Brexit-divíziójának élére, akinek egyik feladata az lesz, hogy segítsen a cégeknek, amelyek a következő hónapokban, években meg akarják mozdítani munkatársaik egy részét. A francia, a német és más európai kormányok eközben a csábító ajánlatok előkészítésén dolgoznak.

Hogyan állnak egymással és Londonnal szemben az európai városok?

Lehet költséget csökkenteni

Ha csak a költségek szempontjából hasonlítjuk össze a városokat, akkor ezek lefaragására minden szóba jöhető pénzügyi központ jó alternatívát kínál Londonnal szemben. A brit főváros párban Hongkonggal a világ két legdrágább helye az irodabérlet szempontjából.

A CBRE nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég adai szerint ebből a szempontból a második helyen áll a világon, míg Párizs csak a 14., Dublin a 30., Frankfurt a 47. Ha egy banknak a legolcsóbb iroda a legfőbb szempont, akkor Frankfurt mellett Luxembourggal járhat a legjobban.

Az élet minősége

Az a bank, amely szívén viseli dolgozói életminőségét, szintén Frankfurtot részesítheti előnyben. A német város a Mercer humánerőforrás-tanácsadó cég ezt számszerűsítő listáján a hetedik. Ezt a rangsort a politikai stabilitás, a jó gazdasági lehetőségek, a személyes szabadság szintje, az iskolarendszer és számos más szempont figyelembevétel állítják össze. London és Párizs nincs az első 35-ben.

És persze nagyon fontosak a lakásárak. A városközpontokban lévő apartmanok árának összehasonlításában London Monaco után a második. Párizs a harmadik, de erősen leszakadva, a londoni árak felével. Luxembourg, Dublin és Frankfurt még jobban áll ebben a versenyben.

Napsütés és eső

A brit társasági életben gyakori beszédtéma az úgynevezett Great British Summer, azaz a legendásan esős időjárás. Párizs és Luxembourg kínálja a legmelegebb időjárást a London helyére pályázó városok közül. A nyári legmagasabb átlag ezek esetén 25-26 Celsius-fok. Aki nem bírja a meleget, annak a skót főváros, Edinburgh és Dublin ajánlható 19 fokos maximumával.

Párizsban fele annyi az esős napok száma havi átlagban, mint Londonban, így aki esetleg Dulinba költözteti a bankját, az viheti magával az esernyőjét. Ugyanannyiszor lesz rá szüksége, mint Londonban volt.

Szóval?

Minden városnak megvan a maga vonzereje. Edinburgh-ban angolul beszélnek, de Dublin annyiban jobb választás lehet ebből a szempontból, hogy Írország biztosan az EU-tagja marad, míg a Egyesült Királyságban lévő Skócia helyzete nem egyértelmű.

Luxembourg a világ legbiztonságosabb helye a mindennapi életben, Frankfurt nagyon büszke életminőségére és közvetlen, természetes vidéki környezetére. Aki azonban azt a gazdag kulturális sokszínűséget szeretné élvezni, amit London kínál, annak Párizst kell választania.

Vaskos cech lesz

Összesen 50 millió fontba (66,5 millió dollárba) kerülhet a költözés azoknak a londoni pénzintézeteknek, amelyek áttelepítik személyzetük egy részét a kontinensre a Brexit miatt - idézi a Synechron tanácsadó cég becslését a CNBC. A Synechron bankonként átlag ezer alkalmazott áttelepítésével számol, amely fejenként átlag 50 ezer fontba kerülhet munkaadóiknak.

A tanácsadó szakemberei figyelembe vették az elbocsátásokkal és az új dolgozók felvételével járó kiadásokat, az új irodák bérlését, az infrastruktúra egyéb költségeit és az előre nem látható akadályok okozta kiadásokat. Nem számoltak a bankonként és nemzeti szabályozásonként változó licencdíjakkal. Csak az új irodák 20,6 millió fontba kerülhetnek. Az elemzés szerint az alkalmazottak 65 százaléka maradhat, 35 százalékuk helyett új emberek jönnek.