A nyári betakarítási munkák eredményei alapján megállapítható, hogy országos léptékű válság sújtja a német mezőgazdaságot, ezért a tartományi kormányok mellett a szövetségi kormánynak is részt kell vennie a károk enyhítésében - emelte ki a berlini kormányülés után tett nyilatkozatában Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter.

Rámutatott, hogy a rendszeres feljegyzések kezdete, 1881 óta az idén mérték a legnagyobb úgynevezett hőmérsékleti anomáliát Németországban, az átlaghőmérséklet egy kivételesen hosszú időszakban, tavasztól egészen július végéig rendkívül magas volt, majd egy szárazsággal sújtott "extrém hőhullám" következett.

A hőség és az aszály nagyjából 10 ezer gazdaságot taszított a csőd szélére. Támogatásukra a szövetségi kormány 150-170 millió eurót biztosít, az érintett tartományok kormányai pedig együtt ugyancsak ekkora nagyságrendű összeget. A programban várhatóan 14 tartomány vesz részt - idézi az MTI.

A vissza nem térítendő támogatás azoknak a gazdálkodóknak jár, akik 30 százalékot meghaladó kiesést szenvedtek el. Káruk jóval nagyobb, mint a segítség, nagyjából 680 millió euró lehet, de az állam nem tud "teljes körű casco biztosítást" nyújtani - emelte ki a miniszter.

A szövetségi kormány legutóbb 2003-ban indított mentőprogramot országos léptékű aszálykárok miatt bajba került gazdáknak, akkor 80 millió eurót fordítottak támogatásukra.

A mezőgazdasági termelők országos szövetségének (DBV) ugyancsak szerdán közölt adatai szerint a gabonatermés 35,6 millió tonna volt, ami több mint tízmillió tonnával elmarad az utóbbi öt év 47,9 millió tonnás átlagával. Jelentős visszaesés várható a burgonya-, és a cukorrépa-termesztésben, és mindenekelőtt a takarmányozásra használt növények termesztésében. Így az állattenyésztők is súlyos helyzetbe kerültek, sokan takarmányhiánnyal küzdenek - emelte ki a DBV berlini tájékoztatóján Joachim Rukwied, az érdekvédelmi szervezet elnöke.

Németország több régióját már hónapok óta aszály sújtja, Berlinben és a főváros körül elterülő Brandenburg tartományban például április óta nem hullott számottevő csapadék.