Ziobro a varsói parlament folyosóján az eljárásra vonatkozó újságírói kérdésekre válaszolva rámutatott: a fegyelmi kamarát azért hozták létre, hogy "a kóros jelenségek ellen harcoljon". A miniszter az MTI szerint felidézte a lengyel közvélemény számára ismert korábbi eseteket, például azt, hogy bírákat bolti lopáson kaptak rajta. "Vajon továbbra is feddhetetlen lehet-e egy tolvaj bíró?" - tette fel a kérdést.

Ziobro elmondta: szívesen megkérdezné az EB első alelnökétől, Frans Timmermanstól, hogy kétségbe vonva a fegyelmi kamara létrehozását, "valóban vissza akarja-e állítani azt a szabályozást, amely megvédi a bűnöző bírákat".

Timmermans szerdán úgy vélte: a fegyelmi kamara elsődleges célja, hogy fokozzák a bírák feletti politikai ellenőrzést. Ziobro erről azt mondta: a kamara azon lengyelországi bírói testületek egyike, amelyeket a nagyrészt a parlament által megválasztott országos igazságszolgáltatási tanács jelöl meg. Így a kamara "sokkal kevésbé függ politikai tényezőktől, mint például Németországban", ahol a szövetséges bíróságok tagjait a politikusok választják meg - mondta el Ziobro.

A tavaly szeptemberben a lengyel államfő által beiktatott, tíztagú fegyelmi kamara az év végén tartotta meg első nyilvános ülését. A testület az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt, illetve egyenesen a törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik, függetlenül az esetleg párhuzamosan zajló büntetőügyi eljárásoktól.