Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai adósságválság elmélyülése komolyan fenyegeti az amerikai pénzügyi alapokat, ugyanis ha az államkötvényeik értékét elbukó itteni bankok nem tudnak fizetni, akkor bebukhatják az ezeknek nyújtott hiteleiket - írja a Bloomberg. Ez nagyon gyorsan bekövetkezhet és nem csak kisebb országokat érinthet, hanem olyan nagyokat is, mint Spanyolország és Olaszország - véli George "Gus" Sauter, a Vanguard Group befektetési ágazatának vezetője. Azok az amerikai pénzügyi alapok, amelyeknek joguk van vállalati adósságot vásárolni, 800 milliárd dollárt, eszközállományuk felét tartották európai bankpapírokban május 31-én - derül ki a Fitch Ratings becsléséből. Az európai pénzintézetek eközben kétezer-milliárd dollárnyi görög, portugál, ír, spanyol és olasz állampapírt birtokoltak az év végén - jelentette korábban az Európai Fizetések Bankja.

Az összesen 2,68 ezer milliárd dollár vagyont kezelő alapok - amelyek a legnagyobb birtokosai az üzleti vállalkozások kötvényeinek az USA pénzpiacán - igen rossz emléket őriznek a legutóbbi pénzügyi összeomlásról. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje még abban a hónapban magával rántotta a 62,5 milliárd dollár felett rendelkező Reserve Primary Fundot, amely nem tudta kompenzálni a banknak nyújtott hitelein elszenvedett veszteségeit. Mivel ez volt az első pénzügyi alap, amely a 2008-at megelőző 14 évben összeomlott, a befektetőket váratlanul érte az eset, és azonnal megrohanták az egész ágazatot, hogy kivegyék a pénzüket az alapokból. Három nap alatt 230 milliárd dollárt vittek el.

Az európai adósságválság következményeivel szembeni óvintézkedésként az alapok az utóbbi időben igyekeztek visszavenni kitettségüket az itteni bankpapíroknak. Az S&P becslése szerint európai banki követeléseik 80 százaléka viszonylag gyorsan pénzzé tehető, lejárati idejük három hónapnál nem hosszabb, 95 százalékuké pedig nem több mint hat hónap. Elemzők szerint emellett mérsékli a veszélyt, hogy a nekik tartozó bankoknak az adósságválság éleződése esetén sem kellene leírniuk államkötvényeik teljes értékét. Az alapok befektetőit védi, hogy a Reserve Primary esetének tanulságai alapján az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) arra kötelezte az alapokat, hogy vagyonuk 30 százalékát tartsák hét napon belül készpénzzé tehető befektetésekben.