Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Ez nem jelenti a szankciók megszegését" - mondta Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint. Hozzátette, az Egyesült Államok továbbra is arra szólít fel más államokat, hogy diverzifikálják energiaforrásaikat.

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapesten folytatott tárgyalásainak alkalmából kedden öt kétoldalú megállapodást írtak alá. Ezek a magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről, a kazanyi magyar főkonzulátus megnyitásáról, valamint regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szólnak.

Psaki szerint "nem helytálló" Putyin elnöknek az a Budapesten tett kijelentése, miszerint az Egyesült Államok fegyvert szállít Ukrajnának. "Nem hoztunk döntést halált okozó védelmi fegyverek szállításáról, több lehetőség is rendelkezésre áll, továbbra is napi rendszerességgel figyeljük az eseményeket" - mondta.

John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy Washington nem változtatott az esetleges ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatos álláspontján. Kirby hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kizárólag halált nem okozó felszerelést szállít Ukrajnába, nem pedig fegyverrendszereket. Ő is elismerte, hogy folytatódnak az egyeztetések az Ukrajnának nyújtandó, más típusú támogatásról.

Psaki azt is közölte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán sürgette orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy állítsák le az ukrán kormányerők elleni "orosz és szakadár" támadásokat a kelet-ukrajnai Debalcevénél.

Az amerikai diplomácia vezetője arra is felszólította Oroszországot, hogy Debalcevénél tegye lehetővé a feladatuk teljesítésében akadályozott EBESZ-megfigyelők biztonságos és szabad mozgását.

A szóvivő szerint az Egyesült Államok a harcok ellenére nem tekinti "halottnak" a minszki tűzszüneti megállapodást, és úgy vélekedett, hogy az egyezmény érvényesüléséhez időre van szükség.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint egyértelmű, hogy Moszkva és a szakadárok egyelőre nem tartják be a tűzszüneti megállapodásban foglaltakat, amivel szerinte azt kockáztatják, hogy nagyobb árat kell fizetniük.