A miniszter elmondta, hogy eddig 350 ember lépte át illegálisan a határt Szerbiából Horvátországba, most arra várnak, hogy nyilvántartásba vegyék, majd továbbszállítsák őket Zágrábba, Sziszekre és Kutinára, a befogadóállomásokra. Ranko Ostojic utalt arra, hogy folyamatosan kapcsolatban áll a szlovén és a szerb belügyminiszterrel.

"Úgy tűnik, hogy a menekültek megpróbálják tranzitországnak használni Horvátországot" - mondta, majd hozzátette: szigorúan betartanak minden európai uniós rendeletet és törvényt. Ha a migránsok száma meghaladja az 1500 főt naponta, a kormány aktiválja erőforrásait, és a migránsok rendelkezésére bocsát további, állami tulajdonban lévő létesítményeket, sátrakat is állít, ha szükséges - hangsúlyozta. Az emberek egészségügyi és egyéb ellátásáról is gondoskodnak a vöröskereszttel, a Caritas segélyszervezettel és a Horvát Iszlám Közösséggel közösen - tette hozzá.

"Biztos vagyok abban, hogy a menekültválságot sokkal jobban kezeljük majd, mint azt más országok tették - szögezte le a miniszter.

A horvát állami vasúttársaság közölte, hogy tizenegy vasúti kocsiból álló vonatszerelvényt indítottak útnak Zágrábból a horvát-szerb határ menti Vinkovciba, hogy majd elszállítsák onnan a menedékkérőket. A szerelvény ezer embert tud elszállítani.

A menedékkérők azután indultak meg az általuk eddig elkerült Horvátország felé, hogy a magyar hatóságok a magyar-szerb határon - amelyen keresztül az elmúlt hónapokban több mint 160 ezer határsértő lépett magyar területre - kedden nulla órakor jogi határzárat léptettek életbe. Horvátország területére lépve a migránsok egyúttal az Európai Unió területére is léptek, bár még nem jutottak be a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, amelynek a Horvátországgal szomszédos Magyarország és Szlovénia is tagja.

A szerb hatóságok közölték Horvátországgal, hogy a magyar-szerb határról háromezer, míg a szerb-macedón határról további ezer migráns van úton a tovarniki határátkelő felé.
Eközben Zoran Milanovic miniszterelnök a parlamentben bejelentette, hogy csütörtökön nagy valószínűséggel találkozik Werner Faymann osztrák kancellárral, akivel a menekültválságról tárgyal majd. Az osztrák kancellár ezt még nem erősítette meg.