Ha Oroszország kéri, a török kormány megfontolja, hogy lehetővé tegye a Déli Áramlat gázvezeték egy részének átvezetését területén - jelentette ki Taner Yildiz energiaügyi miniszter a Moscow Times tudósítása szerint. A 2400 kilométer hosszú orosz csőkígyó sorsa az EU-orosz konfliktus miatt valamelyest bizonytalanabbá vált.

Az Ukrajnát délről, a Fekete-tenger alatt elkerülő vezeték Bulgáriában érne partot, ám Brüsszel azzal fenyegetőzik, hogy nem adja meg az EU-tagállamnak az ehhez szükséges engedélyeket, ha Moszkva tovább élezi az ukrajnai konfliktust. Az vezetéket építő konzorcium - amelynek az orosz Gazprom mellett az olasz Eni, a franci EDF és a német Wintershall a tagja - erre válaszul módosíthatja a csőkígyó útvonalát, megkérheti Törökországot, hogy engedje északnyugati területén partot érni a Déli Áramlatot.

Így az Európával jó viszonyban lévő állam területéről érhetné el az célországait. A gázvezeték építését a bizonytalanná vált politikai-üzleti környezet ellenére a terveknek megfelelően akarják megkezdeni idén ősszel.

Törökország tárgyalni akar arról is, hogy veszélybe kerülhet gázellátásának az a 12,5 százaléka, amelyhez Ukrajnán keresztül jut hozzá. További témája lesz a jövő heti tárgyalásoknak a Kék Áramlat nevű gázvezeték szállítási kapacitásának bővítése - ez Oroszországot és Törökországot köti össze a Fekete-tenger alatt.

Végül napirendre kerül az orosz gáz ára, amelyet Ankara le akar faragni. Emellett egyebek mellett azzal is érvelhet, hogy a Rosatom csúszásban van az Akkuyuban épülő nukleáris erőmű építésével. Ez egy évvel késlelteti az áramtermelés megkezdését, amiért kérhetnek valamit cserébe.