Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel és magyar kollégája keményen megütközött (butted heads) egymással azon, hogyan kellene kezelnie a bevándorlókat Európának - indítja a német kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatójáról szóló beszámolóját a Deutsche Welle angol nyelvű oldala. Merkel arról beszélt, hogy humánus hozzáállásra van szükség, miközben Orbán a határok lezárását szorgalmazta.

Emberi lények

Közös sajtókonferenciájukon Merkel "problémának" minősítette a magyar kormány migrációs politikáját. Emberi lények érkeznek ide, Európa legfőbb üzenete velük szemben az, hogy itt humánus bánásmódban lehet részük - fejtegette. A kancellár asszony továbbra sem szeretné, ha a kontinens "Európa erőddé" változna - emelte ki a Washington Post a német politikus mondanivalójából.

Merkel szerint Európa nem zárhatja el magát hermetikusan a világon megjelenő szenvedéstől. Az illegális bevándorlást, csak a legális csatornák üzemeltetésével lehet visszaszorítani.

Európa erőd

A magyar vezető szerint azonban azzal mutathatja meg humanitását Európa, hogy megszünteti a bevándorlás ösztönzőit, azaz megelőzi, hogy az emberek útra keljenek. Úgy kell emberségesnek lennünk, hogy ezzel nem képzünk vonzerőt, és ennek a legjobb módja a határok lezárása. Nem szabad beengedni a bajkeverőket. Ha az emberek ide tudnak jönni, akkor ide is fognak jönni. Orbán hozzátette ehhez, hogy Németország hálás lehet a magyar határzárért, amely az oda igyekvők előtt is lezárja az utat.

A két vezető csak egy dologban értett egyet: abban, hogy a magyar és a német kormány különbözőképpen gondolkodik arról, hogyan kellene kezelni az európai bevándorlási válságot.

Tárgyalás után tárgyalás

Ezzel a hírportálok le is zárták a Merkel-Orbán csúcsról szóló beszámolóikat, és továbbléptek arra, ami a következő hetekben várható. Az amerikai sajtóorgánum idézi Horst Seehofer német belügyminisztert, aki szerint nehéz tárgyalások kezdődnek Olaszországgal és Görögországgal arról, hogy visszafogadják a náluk regisztrált, majd tőlük Németországba eljutó bevándorlókat. Július második hetében erről tárgyal a német, az osztrák és az olasz belügyminiszter.

Olasz feltételek

Eközben a Seehofernél nem kevésbé bevándorlófaló Matteo Salvini olasz belügyminiszter elismételte országa régi követelését, miszerint az országában rekedt bevándorlókat - a korábban elfogadott EU-s megállapodásoknak megfelelően - szét kell osztani az uniós tagállamokban abból a célból, hogy elbírálják a menekültkérelmüket, s eldöntsék, maradnak-e vagy vissza kell fordulniuk.

Salvini kategorikusan fogalmazott: addig szó sem lehet a vándorlók visszafogadásáról, amíg ezt a kérdést nem rendezik. Van egy további feltétele is, nevezetesen látni akarja, hogy konkrétan milyen emberi, technikai és pénzbeli támogatást kapnak az EU külső határainak védelméhez.

A fotó forrása: Sergey Nivens/Shutterstock.