Jeff Sessionst a keddi szenátusi meghallgatáson elsősorban az Oroszországgal és az amerikai választásokba történt orosz beavatkozással összefüggő nyomozásokról és a washingtoni orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről kérdezték a szenátorok - írja az MTI. Az igazságügyi miniszter önként jelentkezett a szenátus hírszerzési bizottságánál a meghallgatásra. Korábban, szintén önként, kivonta magát valamennyi vizsgálatból, amely a tavalyi amerikai elnökválasztás orosz szálaival foglalkozik.

Kétszer találkozott az orosz nagykövettel

Az Egyesült Államok "nem tűrheti" Oroszország beavatkozását az amerikai választási folyamatba - mondta a miniszter. Ő maga ugyan kétszer is találkozott személyesen Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel, de - mint fogalmazott - "egyetlen alkalommal sem történt semmi helytelen". Kitartott amellett, hogy a sajtóhírekkel ellentétben nem került sor harmadik találkozóra, amelyet a washingtoni Mayflower szállodában tartottak volna.

A miniszter "utálatos hazugságnak" nevezte, hogy valaha is összejátszott volna az oroszokkal, és leszögezte azt is, hogy azért vonta ki magát a választási kampány orosz szálaival foglalkozó vizsgálatokból, mert az igazságügyi minisztérium belső szabályzatának akart eleget tenni. Nincs rejtegetni valója, mondta, hozzátéve, hogy még a kormányalakítás és a miniszteri megbízatás elfogadása előtt találkozott Kiszljak nagykövettel.

Sessionsnak nincs tudomása arról, hogy Donald Trump választási kampányának munkatársai "összejátszottak volna" orosz tisztségviselőkkel.

Ő javasolta az FBI-igazgató kirúgását

A miniszter beszámolt arról, hogy ő javasolta James Comeynak, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának leváltását, mégpedig a helyettes igazságügyi miniszternek az FBI berkein belül uralkodó helyzetről készített jelentése alapján. Arról viszont nem kívánt beszélni, hogy a javaslat előtt egyeztetett-e a Fehér Házzal.

Sessions kifejtette, hogy amikor Trump jelölte őt az igazságügyi tárca élére, akkor megvitatták az FBI helyzetét is, s egyetértettek abban, hogy "új kezdetre van szükség" a szövetségi nyomozóhatóságnál. Sessions egyébként élénken bírálta Comey viselkedését és nyilvános állásfoglalását Hillary Clinton e-mailjeinek botránya ügyében.

A szenátusi meghallgatáson Sessions semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy az elnök találkozott és megbeszélést folytatott az FBI igazgatójával. Ráadásul Comey a Trump elnökkel folytatott megbeszélésein az igazságügyi minisztérium szabályzata szerint járt el.

Zavaros itt minden

Leszögezte ugyanakkor, hogy az orosz szálak vizsgálatának nem volt szerepe Comey elbocsátásában. A miniszter nem kívánta kommentálni Trump elnök ezzel kapcsolatos közleményét. Trump ugyanis azt állította, hogy Comey menesztésének oka éppen ez a vizsgálat volt.

Az orosz szálak vizsgálatára kinevezett új, különleges nyomozóval, Robert Muellerrel az igazságügyi miniszternek egyáltalán nincs kapcsolata, ám "maximálisan bízik" benne. Ez utóbbi megjegyzést az elemzők azért tartották fontosnak, mert a szenátusi meghallgatás kezdete előtt sajtóhírek terjedtek el arról, hogy Donald Trump elnök megszabadulna Robert Muellertől - írta az MTI.