Az orosz kormány elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek alapján megteremthetik a nemzeti bankkártya-fizetési rendszert és a rubelt előléptethetik azok közé a devizák közé, amelyeket a bankok használhatnak a külföldi pénzügyi műveletek elszámolásához - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Ezzel egyidejűleg lehetővé teszik a külföldi tulajdonban lévő pénzintézeteknek és pénzügyi szolgáltatóknak, hogy beszálljanak az új orosz fizetési rendszerbe.

Az újdonság létrehozásának ötlete azt követően merült fel, hogy a Krím orosz bekebelezése után hozott amerikai szankciók részeként a MasterCard és a Visa befagyasztotta számos orosz pénzintézet által kibocsátott bankkártyájának a használatát. A dolog azonban nem annyira egyszerű, mint amilyenek látszik: több egymásra épülő intézkedést igényel azt követően, hogy eldöntötték, piaci vagy nonprofit alapú megoldást választanak.

Nonprofit bankbiznisz - ez tetszene

Előfeltétele a nemzeti fizetési rendszer elindításának egy független elszámolóház létrehozása, amely működhet kereskedelmi vagy nonprofit alapon - fejtegette a hét elején a hírügynökségnek Anatolij Akszakov, az orosz parlament pénzpiaci bizottságának vezetőhelyettese. A legtöbb piaci szereplő azt szeretné, hogy ez a szervezet nonprofit alapon tevékenykedjen, ennek szellemében határozza meg az üzlet kereteit adó díjakat és kamatokat.

Az orosz jegybank felkérte az ország kereskedelmi bankjait és a hazai fizetési platformok üzemelteltetőit, hogy közösen - nem üzleti alapú együttműködésben - alakítsák ki az egységes nemzeti fizetési szisztéma szabályozási környezetét. Ezt követheti az elszámolóház megalapítása a Bank Rosszija szervezetében, majd a kártyakibocsátás megkezdése. (A Krím annektálása után ez volt az egyik pénzintézet - a 15. legnagyobb orosz bank -, amelynek kártyáit befagyasztotta a Visa és a MasterCard.)

Alternatívák

Alternatív forgatókönyvvel állt elő az előbbihez képest a Szberbank, az ország legnagyobb kereskedelmi bankja és az Union Card nevű fizetési rendszer üzemeltetője. Szerintük piaci alapon kellene működtetni az elszámolóházat, ami összhangban lenne a pénzügyi rendszer kereskedelmi alapú tevékenységével. Emellett így a bankok megkaphatnák az új rendszerbe fektetett tőkéjükre eső megtérülést és a jegybanknak, valamint az államnak nem kellene anyagilag is támogatnia az új kártyarendszer felfuttatását.

Ha ilyen alapon hajtanák végre a projektet, akkor a meglévő helyi fizetési rendszerek lennének a legesélyesebb jelöltek az országos platform szerepének betöltésére. Az egyik induló lehetne a novoszibirszki fizetési rendszer, a Zolotaja Korona, a másik a legnagyobb orosz adatfeldolgozó, az UEK rendszere. Ezzel szemben alternatív lehetőség, hogy kombinálják a meglévő technológiákat, bízva abban, hogy így optimálisan használhatják fel a technikai kapacitást és a felhalmozott tapasztalatokat.

Nem lacafacáznak

A projektért a jegybank felel, amely egyelőre nem döntötte el, hogy a nonprofit vagy a piaci modellt támogassa-e. A bevezetéssel azonban nem sokat vacakolnak, a bank további egyeztetésekre hívta össze a szakmai szervezeteket a napokban és a kormány törvénytervezete is azonnal a parlament elé kerül. A nemzeti fizetési rendszer végső formáját hamarosan bejelentik.

A Moszkvában keringő pletykák szerint a nemzeti bankkártyákon a rubelre utaló P - a cirill ábécében az R megfelelője - betű lesz, vízszintesen áthúzva egy vonallal. A kormány döntéséről szóló jelentés szerint abban már sikerült megállapodni, hogy az fizetési rendszert egy, a jegybankot és más vállalkozásokat tartalmazó közös vállalat fogja működtetni. A cég felett ellenőrző befolyása lesz a központi banknak.