Törökország kulcsszerepet játszik az európai menekültválság megoldásában, ezért az Európai Uniónak nagyobb segítségek kell adnia az ankarai kormánynak a bevándorlók áradatának megállításához - jelentette ki Angela Merkel kancellár a Bundestagban csütörtökön, mielőtt útra kelt volna, hogy részt vegyen az uniós vezetők csúcsértekezletén. Merkel elismételte álláspontját, miszerint a kihívásra közös európai választ kell találni - derült ki a Reuters tudósításából.

A kancellár asszony szabályos ostrom alatt áll pártjában, amelynek parlamenti képviselői azt várják tőle, hogy szakítson megengedő menekültpolitikájával, jelentse ki, hogy Németország befogadóképességének megvannak a határai és ha mindez nem elég, akkor tegyen lépéseket a határok lezárása felé. Bizonyára erre is válasz, hogy Törökország szerepének fontosságát hangsúlyozza.

Irány Törökország

A legtöbb menekült ezen az országon át utazva éri el Európát, következésképpen nem lehet rendet tenni ebben az ügyben a kontinens határán lévő ország bevonása nélkül. Magyarán több támogatást kell nyújtani az ankarai kormánynak a menekültek ellátásához: a humanitárius segélyek mellett segítséget kell adni a határok védelméhez és az embercsempész-hálózatok elleni fellépéshez.

Merkel a hét végén a tettek mezejére lép: Törökországba látogat, ahol tárgyal Tayyip Erdogan államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel. Európában sokakat aggaszt az emberi jogok törökországi helyzete, amiről a kancellár ígérete szerint nem fog megfeledkezni, de az EU-török viszony legkritikusabb kérdése a menekültválság.

Fordulat Ankara megítélésében

Egy vezető berlini tisztviselő azt suttogta a Reuters tudósítójának fülébe, hogy a német kormány kész támogatni azt az európai uniós javaslatot, amely szerint Törökországot felvennék a biztonságos országok listájára. Az e körbe tartozó országok lakói, illetve az ezekből érkezők nem igazán számíthatnak menekültstátusra Európában. Németország korábban szkeptikusan ítélte meg ezt a lehetőséget, mivel Ankara emberjogi bizonyítványa nem éppen fényes.

A legsúlyosabb kifogás az ellen merül fel, ahogy a kurd kisebbséget kezelik. Európa és talán a világ legnagyobb kisebbsége a Törökországban élő, tízmilliós kurd népcsoport. Az ország teljes népessége 75 millió fő.