Az al-Dzazíra pánarab tévé arról tudósított, hogy visszatért szombat délelőttre a nyugalom a török fővárosba és a puccsisták már csak az ország néhány pontján tartják magukat. Közben emelkedett az áldozatok száma már 194-re emelkedett a hírek szerint: 104 puccsista és 47 civil vesztette életét az éjszakai törökországi puccskísérletben - közölte szombaton délelőtt Umit Dundar ügyvivő vezérkari főnök.

Szombat délelőtt egy török illetékes azt közölte az Anadolu állami hírügynökség szerint, hogy már 1563 katonát vettek őrizetbe Törökország-szerte a puccskísérlettel kapcsolatban, s mintegy 200 katona fegyvertelenül elhagyta az ankarai katonai főparancsnokságot és megadta magát a rendőrségnek.

A török elnöki hivatal a Twitteren szombat délelőtt kijelentette: bármikor újabb puccskísérlet történhet, ezért állandó készenlétre van szükség.

Davutoglu: támadás a demokrácia ellen

Még hajnalban megszólalt Ahmet Davutoglu volt török miniszterelnök, aki elítélte a török puccskísérletet, szerinte ez támadás a demokrácia ellen.  A volt kormányfő az al-Dzsazíra pánarab hírtévének nyilatkozott péntek éjjel telefonon. Törökország demokrácia, legitim kormány van, ez nem kérdés - hangsúlyozta. Úgy vélekedett hajnalban, hogy a puccskísérlet nem lesz sikeres és arra kérte a nemzetközi szervezeteket, hogy támogassák a kormányt.

Ahogy az várható volt, más országok kormányai - köztük már az USA-val - kijelentették: országuk a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatják és elítélték a puccskísérletet.

Az USA kiáll a jelenlegi török kormány mellett

Barack Obama amerikai elnök és John Kerry külügyminiszter a demokratikusan megválasztott török kormányt támogatja, Kerry erről török kollégáját is tájékoztatta - derül ki washingtoni közlésekből.

Obama, miután tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsadóival, közleményt adott ki, amelyben a török kormány támogatása mellett foglalt állást, s arra intett mindenkit Törökországban, hogy tartózkodjék az erőszaktól és a vérontástól.

A közlemény nyilvánosságra hozatala előtt telefonon egyeztetett a Moszkvában tárgyaló John Kerry külügyminiszterrel. Kerry a Fehér Házzal folytatott konzultáció után telefonon hívta fel török kollégáját, Mevlüt Cavusoglut, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "teljes mértékben" Törökország demokratikusan megválasztott polgári kormányát és a demokratikus intézményeket támogatja.

Washington valamennyi felet önmérsékletre és ezzel a biztonság garantálására szólította fel. Kerry korábban, Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott moszkvai sajtóértekezletén azon reményének adott hangot, hogy Törökországban "stabilitás, béke és folyamatosság" lesz.

Így reagált Erdogan ellenlábasa

Az amerikai sajtó munkatársai megkeresték Fethullah Gülent, a Pennsylvaniában élő török hittudóst, aki korábban ugyan Recep Tayyip Erdogan államfő szövetségese volt, de miután megromlott a viszonyuk, 2013-ban az Egyesült Államokba költözött, és most az ankarai igazságügyi miniszter azzal vádolta meg, hogy az ő mozgalma áll a puccskísérlet hátterében. A Pennsylvaniában élő Gülen azonban, az amerikai közszolgálati rádió (NPR) szerint, senkinek nem kíván nyilatkozni.

Később az MTI arról adott hírt, hogy nagyon felelőtlennek nevezte a Recep Tayyip Erdogan fő ellenfeleként számon tartott Fethullah Gülen török muzulmán hitszónokhoz kötődő amerikai székhelyű csoport azokat az állításokat, amelyek szerint az emigrációban élő hitszónok mozgalmának tagjai hajtották végre a katonai puccskísérletet. A csoport nyomatékosította, hogy aggódik az emberek biztonságáért Törökországban, és Gülen hitszónok elítél mindennemű katonai beavatkozást a török belpolitikába.

Moszkva aggódik

A Kremlt mély aggodalommal töltik el a törökországi események, és utasította az illetékes orosz tisztviselőket az orosz állampolgárok mihamarabbi hazatértének segítésére - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov újságíróknak elmondta, Vlagyimir Putyin orosz elnököt folyamatosan tájékoztatják a török puccskísérlet fejleményeiről.

Az elnöki szóvivő közölte, Oroszországot aggasztja a kialakult helyzet, és szeretné Törökországba a stabilitást és rendet visszatérni látni, valamint azt, hogy a kimenetel jogszerű legyen. Hangsúlyozta, hogy bárki kezében is legyen az irányítás Törökországban, az orosz állampolgárok biztonságának a garantálása rájuk hárul.

A görögök is az Erdogan-kabinet mellett

A görög kormány és a görög nép szoros figyelemmel követi a törökországi eseményeket - fogalmazott szombat reggeli Twitter-üzenetében Alekszisz Ciprasz, hangsúlyozva, hogy országa a demokrácia és az alkotmányos rend oldalán áll.

Ciprasz üzenetét tolmácsolta a török vezetésnek a görög kormányszóvivő is. Az üzenetben a miniszterelnök leszögezte, hogy Athén támogatja a demokratikusan megválasztott török kormányt.

Értesülések szerint a görög miniszterelnök a nap folyamán mielőbb kapcsoltba kíván lépni Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Binali Yildirim miniszterelnökkel.

Románia is megszólalt

Klaus Iohannis román államfő a demokrácia és a török nép által választott intézmények tiszteletben tartását sürgette szombaton a törökországi puccskísérletre reagálva. A román elnöki hivatal közleménye rámutat: Törökország stratégiai partnere Romániának, szövetségese a NATO-ban, stabilitása pedig fontos mind a térség, mind Európa, mind a nemzetközi biztonság szempontjából. Iohannis kifejezte reményét, hogy Törökországban mielőbb sikerül helyreállítani a közrendet.

Az ázsiai és európai állam- és kormányfők informális találkozóján tartózkodó Dacian Ciolos román miniszterelnök Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre, leszögezve: Törökországban nincs más megoldás, mint a jogállamisághoz és alkotmányos rendhez való visszatérés. Az Ulánbátorban tárgyaló többi európai vezetővel együtt elítéltek minden demokratikusan választott intézmény elleni erőszakot - írta Ciolos, Törökországot Románia és az EU kulcsfontosságú partnerének nevezve.

Romániában válságstábot hívtak össze

A bukaresti külügyminisztériumban szombat hajnalban válságstábot alakítottak, hogy minél hatékonyabban segítsék a Törökországban tartózkodó román állampolgárokat. A bukaresti diplomáciának egyelőre nincs tudomása arról, hogy román áldozatai vagy sebesültjei lennének a törökországi harcoknak. Az éjszaka több mint négyszáz román állampolgár fordult különböző ügyekben Románia ankarai nagykövetségéhez, illetve az isztambuli és izmiri román főkonzulátushoz.

Bár a bukaresti külügyminisztérium már péntek éjszaka azt tanácsolta a Törökországban tartózkodó román állampolgároknak, hogy ne hagyják el szálláshelyüket, az oda készülőknek pedig, hogy halasszák el útjukat, szombat reggel a hírtelevíziók arról számoltak be: a menetrendszerű repülőjáratokon és chartergépeken újabb román turisták százai indultak útnak a török tengerparti üdülőtelepekre, mert aggodalmaik ellenére sem akarták lemondani régóta kifizetett nyaralásukat.

Irán is elítélte a puccskísérletet

Elítélte a törökországi puccskísérletet az iráni kormány is. "Támogatjuk a török nép által demokratikusan megválasztott kormányt" - hangsúlyozta szombat délelőtt az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Közölte azt is, hogy Haszan Róháni elnök utasítására a nap folyamán válságtanácskoztást tart a nemzetbiztonsági tanács, hogy értékelje a helyzetet.

Vissza kell térni a párbeszédhez

Haladéktalanul vissza kell térni a párbeszédhez és a jogállamiság tiszteletben tartására van szükség - közölte Christian Kern osztrák kancellár a törökországi puccskísérletre reagálva. A kancellár a Facebook közösségi oldalán közzétett bejegyezésében hangsúlyozta: minden török pártnak kivétel nélkül tiszteletben kell tartania tartania az alapvető demokratikus jogokat, a polgárok szabadságát, a vélemény- és gyülekezési szabadságot, a jogállamiságot, a demokratikus választásokat. Mint fogalmazott: az erőszak nem lehet a politikai nézeteltérések eszköze.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a török puccskísérletet követően arra hívta fel a figyelmet, hogy vissza kell térni a jogállamiság rendjéhez. "Minden politikai erő számára elsődleges feladat, hogy az emberéleteket megvédje és óvja a jogállamiságot és a demokráciát" - hangsúlyozta Kurz az APA osztrák hírügynökségnek adott telefonos interjújában. Úgy vélte, hogy a helyzet a korábbiakhoz hasonlóan "nagyon átláthatatlan".

Kurz aggodalmát fejezte ki, hogy a törökországi belpolitika helyzet még feszültebbé válik majd. A miniszter arra hívta fel a Törökországban tartózkodó, nagyjából tízezer osztrák állampolgár figyelmét, hogy ne hagyják el szállásukat, amíg az országban meg nem nyugszik a helyzet.