Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem fenyegetésnek, hanem figyelmeztetésnek szánta Vlagyimir Putyin orosz államfő azt a megjegyzését, miszerint kétszer meggondolná az Európai Unió vezetői helyében, hogy politikai-gazdasági szankciókat vezessenek be Oroszország ellen - mondta Vlagyimir Csizsov Oroszország európai uniós nagykövete a EurActiv hírportálnak adott interjújában. Ha csak a gazdasági kapcsolatokat nézzük, máris világossá válik, hogy kétélű fegyverről van szó.

Minden olyan partnerkapcsolatban, amely olyan szoros, mint amilyen az EU és Oroszország viszonya, igen erős a kölcsönös függés. Ezt mindennél jobban érzékelteti egyetlen szám: a két fél külkereskedelmi forgalmának értéke minden egyes napon egymilliárd euró. Ezt jobb ha észben tartja mindenki, aki korlátozó intézkedések bevezetésére készül.

Ez gyenge volt

Az uniós külügyminiszterek keddi állásfoglalását haloványnak tartja Csizsov, legalábbis gyengébbnek, mint amilyen politikai hangulatban a napokban támadták országát. Ezzel egyebek mellett a vízumtárgyalások befagyasztására utalt. Az oroszok bejutását megkönnyítő egyeztetések már korábban leálltak, úgyhogy ezzel semmi újat nem mondtak a külügyi vezetők.

Ugyanez a helyzet az alapvető kétoldalú orosz-EU megállapodás megkötésével. A labda ez ügyben is az unió térfelén pattog. Moszkva a legutóbbi, januári tárgyalási fordulón fel akarta pörgetni az egyeztetést, ám Brüsszel júniusra halasztotta a dolgot.

Oroszország kizárását a G8-ból - amely így G7-té válna - nem tartja nagy dolognak a nagykövet. Egyrészt a világ legfejlettebb országait tömörítő csoport szerepét nagyrészt átvette a világ legbefolyásosabb országait összefogó G20. Ez főként a nemzetközi gazdasági kérdések egyeztetésére igaz. A G8 elnöki teendői, amelyeket jelenleg Oroszország lát el, jókora teherrel, számtalan értekezlet megszervezésével járnak. Moszkva kizárása miatt ezeket a feladatokat másnak kell átvennie, ami nagy csúszásokhoz vezet majd az ügyek intézésében. Végül Csizsov magánvéleménye szerint országának fontosabb Ukrajna, mint a G8-tagság.